Belföld

Ijesztgetnek az oroszok, de nem, még mindig nem szálltunk be az ukrán háborúba

sputnik(960x640).jpg (Array)
sputnik(960x640).jpg (Array)

Két oroszközeli hírportál is olyan fotókat közölt, amelyek szerint magyar tankok indultak Ukrajnába. Nem, nem magyar tankok indultak Ukrajnába.

Az orosz kormány Buzzfeedje, a Sputnik, és egy oroszpárti magyar weboldal, a Kárpáthír is lehozott olyan fotókat, amik a záhonyi határátkelőnél készültek, és épp azt látjuk rajtuk, ahogy egy hatalmas konvojnyi katonai jármű sorakozik, hogy beléphessen Ukrajnába. Persze azt egyikük sem írja, hogy ezek magyar járművek lennének, csak sejtetik. A Sputnik annyit hozzátesz, hogy a járművek egy része amerikai hadrendben van. 

Rákérdeztünk a Honvédelmi Minisztériumnál, hogy létezik-e egyáltalán ilyen konvoj, és ha igen, akkor melyik ország hadereje alkotja. 

Fearless Guardian

A HM sajtóosztálya pedig megerősítette, hogy igen, tényleg átlépte a határt egy konvoj. A Fearless Guardian nevű ukrajnai hadgyakorlatra tartottak éppen az amerikai haderő harci járművei. Magyarországon június 8-án a Tornyiszentmiklós – Kaposvár útvonalon, 9-én a Kaposvár – Záhony útvonalon haladt át a katonai konvoj. 

Visszafele pedig várhatóan június 13 és 14-én érkeznek a szállítmányok, amelyek Záhonynál lépnek be Magyarország területére és Tornyiszentmiklósnál távoznak.

 

Azt is hozzátette a minisztérium, hogy a konvoj által érintett útvonalak a így néznek ki: Tornyiszentmiklós – M70 – M7 – 61-es út – Kaposvár – 67-es út – M7 – M0 – M3 – 4-es út – Záhony.

A támadás előszele

Nem ez az első alkalom, hogy az oroszközeli sajtó azzal vádolt volna, hogy részt akarunk venni az ukrán háborúban. Korábban a Hídfő.net nevű szélsőjobbos/oroszpropagandista portál hozott le olyan képeket, amiken vasúton szállítottak magyar T-72-eseket. 

Akkor még nem lehetett tudni, hogy ez az orosz külügy támadásának előszele lesz. Moszkva azzal vádolta meg Magyarországot, hogy megszegtük azt az uniós jogszabályt, ami előírja, hogy nem exportálhatunk fegyvereket Ukrajnába.

A magyar kormány azt válaszolta, hogy a tankok nem Ukrajnába mentek, hane az ellenkező irányba, Csehországa. Két cseh cég vette meg a fölösleges T-72-eseinket, hogy szétszereljék őket. Különösebb értelme nem is lett volna ilyen tankokat eladni Ukrajnának, mert a hadseregükben vagy tízszer annyi van szolgálatban, mint a magyar haderőnél.

Háború Ukrajnában: az orosz-ukrán konfliktus véres valósága

A Hír24 stábja még februárban, a tűzszünet előtt járt az ukrán fronton. Debalcevóig jutottunk, amely heves harcok után szerdán végül a szakadárok kezére került. Jászberényi Sándor és Kaufmann Balázs videónaplója:

Olvasói sztorik