Belföld

Az óriásvihar utóélete: özönvíz a Kodály köröndnél

Vannak, akiknek még ma is fejtörést okoz a tegnapi óriási zuhé: ember legyen a talpán, aki ekkora tócsát keresztülugrik.

Ahogyan kedden beszámoltunk róla, a délutáni órákban óriási vihar csapott le a fővárosra. A hirtelen lezúduló csapadékról, a pingponglabdányi jégdarabokról készült képes-videós összeállításunkat itt találja.

Országszerte 230, ebből a fővárosban 160 alkalommal riasztották a tűzoltókat a keddi vihar okozta károk elhárítására. A katasztófavédelem tájlkoztatésa szerint a legnagyobb gondot az okozta, hogy a vízelvezetők nem tudtak megbirkózni a hirtelen lezúduló esővel, ezért a víz, jellemzően a fővárosban, elöntötte a pincéket, aluljárókat és az alacsonyabban fekvő útszakaszokat.

Olvasónk szerda reggel készített képe szerint a vihar nyomait még magán viseli a Kodály körönd: kis tavacska képződött a padka mellett, így aki arrafelé parkolt, törheti a fejét, hogyan közelítse meg autóját.

 

Háttérben a leégett Andrássy úti palota Fotó: Dull-Bábszki Tímea

Egy másik kedves olvasónk egy póruljárt, villámcsapta fáról küldött képet a Hír24 szerkesztőségének az info@24.hu e-mail címre, ahová az Önök képeit, videóit is várjuk a gigavihar nyomairól.

Fotó: Gráf Károly

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: a vihar leginkább a fővárost, illetve Pest- és Komárom-Esztergom megyéket érintette. Sok jelzőlámpa meghibásodott, ami közlekedési nehézségeket okozott a fővárosban, illetve a viharos szél gallyakat tört le, fákat döntött ki. Személyi sérülésről nem kaptak bejelentést.

Szétázott trafóház a Várban

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatott, hogy Budapesten reggel hat órakor még tizenegy helyszínen végeztek műszaki mentést a tűzoltók. A várban egy időre például szünetelt az áramszolgáltatás, mert befolyt a víz egy trafóházba, ám a tűzoltók kiszivattyúzták a vizet, így még az éjszaka visszaállt a szolgáltatás.

A X. kerületben egy, a XVI. kerületben két épületbe villám  csapott, illetve a XVI. kerületi Szántó utcában kigyulladt egy hetven négyzetméteres épület teteje, amelyet tűzoltók eloltottak.

 A XI. kerületi Péterhegyi úton egy aluljáróban méteres víz gyűlt össze. Az ottrekedt kocsit a tűzoltók vontatták ki. Ugyancsak aluljárót árasztott el az esővíz a XXI. kerületben, a Jácint utcában, a Lövölde téren pedig parkoló autókra zuhantak faágak.

A XX. kerületi Vörösmarty utcában egy faág villamos felsővezetékre zuhant, emiatt a műszaki mentés idejére a villamos forgalmát le kellett állítani.  A Kondorosi úti patak a XI. kerületben a Bodola Lajos utcánál kilépett a medréből, és elárasztotta a környező épületek pincéjét.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik