Belföld

Az óriásvihar utóélete: özönvíz a Kodály köröndnél

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 06. 10. 07:58

Vannak, akiknek még ma is fejtörést okoz a tegnapi óriási zuhé: ember legyen a talpán, aki ekkora tócsát keresztülugrik.

Ahogyan kedden beszámoltunk róla, a délutáni órákban óriási vihar csapott le a fővárosra. A hirtelen lezúduló csapadékról, a pingponglabdányi jégdarabokról készült képes-videós összeállításunkat itt találja.

Országszerte 230, ebből a fővárosban 160 alkalommal riasztották a tűzoltókat a keddi vihar okozta károk elhárítására. A katasztófavédelem tájlkoztatésa szerint a legnagyobb gondot az okozta, hogy a vízelvezetők nem tudtak megbirkózni a hirtelen lezúduló esővel, ezért a víz, jellemzően a fővárosban, elöntötte a pincéket, aluljárókat és az alacsonyabban fekvő útszakaszokat.

Olvasónk szerda reggel készített képe szerint a vihar nyomait még magán viseli a Kodály körönd: kis tavacska képződött a padka mellett, így aki arrafelé parkolt, törheti a fejét, hogyan közelítse meg autóját.

 

Háttérben a leégett Andrássy úti palota Fotó: Dull-Bábszki Tímea

Egy másik kedves olvasónk egy póruljárt, villámcsapta fáról küldött képet a Hír24 szerkesztőségének az info@hir24.hu e-mail címre, ahová az Önök képeit, videóit is várjuk a gigavihar nyomairól.

villám csapott a fába (Array)

Fotó: Gráf Károly

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: a vihar leginkább a fővárost, illetve Pest- és Komárom-Esztergom megyéket érintette. Sok jelzőlámpa meghibásodott, ami közlekedési nehézségeket okozott a fővárosban, illetve a viharos szél gallyakat tört le, fákat döntött ki. Személyi sérülésről nem kaptak bejelentést.

Szétázott trafóház a Várban

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatott, hogy Budapesten reggel hat órakor még tizenegy helyszínen végeztek műszaki mentést a tűzoltók. A várban egy időre például szünetelt az áramszolgáltatás, mert befolyt a víz egy trafóházba, ám a tűzoltók kiszivattyúzták a vizet, így még az éjszaka visszaállt a szolgáltatás.

A X. kerületben egy, a XVI. kerületben két épületbe villám  csapott, illetve a XVI. kerületi Szántó utcában kigyulladt egy hetven négyzetméteres épület teteje, amelyet tűzoltók eloltottak.

 A XI. kerületi Péterhegyi úton egy aluljáróban méteres víz gyűlt össze. Az ottrekedt kocsit a tűzoltók vontatták ki. Ugyancsak aluljárót árasztott el az esővíz a XXI. kerületben, a Jácint utcában, a Lövölde téren pedig parkoló autókra zuhantak faágak.

A XX. kerületi Vörösmarty utcában egy faág villamos felsővezetékre zuhant, emiatt a műszaki mentés idejére a villamos forgalmát le kellett állítani.  A Kondorosi úti patak a XI. kerületben a Bodola Lajos utcánál kilépett a medréből, és elárasztotta a környező épületek pincéjét.

 

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.