Belföld

A pártok szókincséből egyszer csak eltűnt a szegénység

A 2010-es választások környékén teljesen kikopott ez a szó a hírekből.

Furcsa eredményre jutott a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet, amely azt vizsgálta, milyen gyakran jelenik meg a szegénység a hírekben. A kutatók nyolc vezető hírportál – köztük a Hír24 – cikkeit vizsgálták több évre visszamenőleg. A Nyelv és Tudomány az eredményekből kiemelte: a 2010-es kampányidőszakban szinte senki nem beszélt a szegénységről, gyakorlatilag mindenhonnan eltűnt még a szó is. Sőt, a tendencia a választások után is folytatódott, még 2011 elején sem került elő a hírekben a téma.

Ugyanakkor ahogy nullára csökkent a „szegénység” szó használata, ugyanakkora mértékben ívelt fel a „rászoruló” kifejezés. Ez annak lehet köszönhető, hogy a politikusok egyfajta „szépítő szóhasználatot” alkalmaztak, vagyis kevésbé zavaró arra gondolni, hogy valaki rászorul valamire, mint arról beszélni, hogy szegénységben él.

Ugyanakkor a grafikonokból az is kiderül, hogy a 2011-es évben újra egyre gyakoribbá vált a „szegénység” előfordulása, mostanra pedig már jóval túl is lépte a 2010 előtti mértéket. A kutatók tartózkodtak attól, hogy messzemenő következtetéseket vonjanak le, a portál szerkesztői viszont úgy vélik: a szegénység a baloldali pártoknál szokott hangsúlyosan megjelenni, a konzervatív oldal nem foglalkozik vele kiemelten. 2010-ben viszont a kormányon lévő baloldaltól nem volt várható, hogy kampánytémává tegye a szegénység kérdését, csak ellenzékben tette ismét hangsúlyossá a témát.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik