Belföld

Lefejeznék a kórházi várólistákat, íme a csodaszer

korhaz(210x140).jpg (Array)
korhaz(210x140).jpg (Array)

Ötmilliárd forintos csodafegyvert talált fel az OEP: át lehet menni másik kórházba, ha kell a csípőprotézis vagy a szürkehályogműtét.

Ötmilliárd forintot költ a kormány arra, hogy rövidítse a néhol brutálisan hosszú kórházi várólistákat. Az Index összeszedte több műtét esetén az adatokat, hogy hol mennyit kell várni. Például szürkehályogműtétre 22 ezren várnak most az országban, de nagyok a különbségek területileg: míg a Dél-Dunántúlon 5590-en várnak műtétre 276 napot, addig Észak-Magyarországon 903-an várakoznak átlag 70 napot. A helyzet klinikánként változik: Ajkán már két nap alatt, a Miskolci Egyetemi Oktatókórházban pedig 43 nap alatt tudnak eljutni a műtétig.

Térdprotézis esetén sem rózsás a helyzet, az egri Markhot Ferenc Kórházban egy betegnek 2021-re tűztek ki időpontot, ami 2081 napos várakozási idő. Eközben a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában 187 napig kéne csak várni. A csípőprotézisek esetén is hasonló a helyzet és a szórás. Tehát az lenne logikus, hogy a betegeket odaküldik, ahol van hely, de eddig területi alapon működött az ellátás.

Hosszú a várólista? Menjen másik kórházba!

Ezen készülnek most változtatni. Már az is előrelépés volt, hogy 2012 nyara óta egységes adatbázisban, nyilvánosan vezetik a kórházi várólistákat (amik azért kellenek, mert az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nem tud egyszerre ennyi műtétet finanszírozni). Mindenesetre az OEP felmérte, a kórházak mekkora kapacitással rendelkeznek, majd ezt megosztotta a kórházakkal is. Így most már mondhatják egy betegnek, hogy ha akarja, átirányíthatják őt egy másik kórházba, ahol hamarabb elvégzik rajta az adott műtétet. Ha a beteg utazik, annak költségét az OEP megtéríti.

 

A mostani helyzet amúgy úgy alakulhatott ki, hogy a kórházak az OEP-től kapott pénzt maguk oszthatják be, ezért a költséges műtétekből kevesebbet végeznek el. Az Index által megszólaltatott közgazdász szerint ráadásul nagyon alacsony volt eddig a műtétek költségének megállapítására szolgáló alapdíj, ezt 150 ezerről 165 ezer forintra emelték. Közben előfordulhat, hogy több kórház nem vezette rendesen a várólistákat, ezért alakultak ki masszív területi különbségek. Az is lehet a megoldás, hogy előírják a kórházaknak, mennyi műtétet kell elvégezniük.

24 ezren járhatnak jobban

Zombor Gábor államtitkár szerint a cél, hogy 2-3 hónapra rövidítsék a kisebb műtétek várakozási idejét, a nagyobb ortopédiai műtéteknél fél év a cél. A költségvonzat azonban milliárdos nagyságrendű. A mostani ötmilliárdból 24 ezer várakozási idejét rövidíthetik le, így a szürkehályogtól a nyitott szívműtétekig soknál rövidülhet a lista. Felpörgetik az egynapos, nem bentalvós műtéteket is. Külföldi műtétet is engedélyez az OEP, de mindent nem finanszíroz meg belőle, így ez több százezer forintos költséggel járhat a betegnek.

A kormány megszüntetné azt, hogy állami kórházakban privát, fizetős műtéteket végezzenek a hétvégén, de a magánkórházakban ez továbbra is lehetséges maradna. Van még egy nehezen teljesíthető új szabály: daganat gyanúja esetén 14 napon belül CT- vagy MRI-vizsgálatot kell végezni a betegen. Az országban azonban kevés a berendezés és hosszú a várólista, egy koponya-CT-tre 20-40 napot kell várni. Itt is meg lehet majd oldani úgy a dolgot, hogy egy területileg nem illetékes másik kórházba irányítják a beteget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik