Belföld

Bevándorlás-ellenes plakátok: „ez szakmaiatlan ökörség”

plakat(2)(210x140).jpg (Array)
plakat(2)(210x140).jpg (Array)

Állítólag már az első rongálás után kiadták szóban a rendőröknek azt a parancsnoki utasítást, hogy a sérült darabokról azonnal jelentést kell tennie a járőröknek.

Ha ez nem lenne elég, ráadásként azt is mondták, hogy a jelentős bűntettek helyszínelését végző megyeiek végezzenek többek között ujjlenyomat-rögzítést, értesült a hvg rendőrségi forrásokból. Nemrég megírtuk, az MSZP-s Harangozó képviselő arról faggatta Balog minisztert, ki rendelte el a plakátok őrzését. A tárcavezető szerint hiába beszélt a szoci politikus operatív megfigyelésről, a miniszter szerint ilyet nem rendeltek el, szerinte csak arról van szó, hogy „a közterületi szolgálat elrendezése során a közrend fenntartása miatt” figyelmeztették a járőröket, figyeljenek oda erre is.

A portálnak nyilatkozó volt parancsnok az egész ügyről úgy fogalmazott:

„Amit gyalázat érhet, őrizni kell, mint ahogy a szocializmus idején vigyázta fegyveres őr a Lenin-szobrot napi huszonnégy órában a Felvonulási téren.”

Az első plakátot már június 6-án összefirkálták, a rendőrök akkor gyorsan intézkedtek is, hat embert kaptak el. Az őrzési feladatokat a BRFK Kiemelt Ügyek Főosztálya látja el, de a rendőrök az akciók során úgy viselkednek, hogy „rendőri mivoltuk rejtve maradjon”, írja a lap.

 Kép: Hír24 / Berecz Valter

Rendőrségi források szerint a nagy igyekezethez az is hozzájárult, hogy állítólag a főkapitány szóbeli utasítást adott ki: a járőrök figyeljék a konzultációs plakátokat és jelezzenek, ha megrongáltat látnak. Ott állni azonban nem kell, tették hozzá a portál forrásai.

„Nonszensz. Finoman szólva. Nem finoman meg szakmaiatlan ökörség. Milyen társadalomra veszélyessége van? Ez politikai vezérlés” – mondta egy volt rendőr. Egy másik úgy fogalmazott: „El tudom képzelni, hogy kapták meg ezt a feladatot a kisrendőrök. Szerintem egy vezető azt mondta, ha még egy plakátot megrongálnak úgy, hogy nincs tettes, akkor lesz ejnye-bejnye és ezzel beindult a gépezet.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik