Belföld

Mégsem lesz BKV-sztrájk

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 06. 05. 17:18

Megszületett a bérmegállapodás pénteken a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek között.

Korábban a témában:

A megállapodás értelmében a munkáltató ez év április elsejével emeli – átlagosan 2,6 százalékkal – a főállású dolgozók alapbérét, ami számukra átlagosan havi hatezer forintos emelkedést jelent – derül ki a BKV közleményéből.

140 ezer forintos cafeteria-keretet kapnak

105 ezer forintra emelik a jubileumi és a balesetmentes közlekedésért járó elismerések idei jutalomalapját, amely a jövő évtől a mindenkori bérfejlesztés mértékével nő. Arról is megállapodás született, hogy az idén 140 ezer forintos cafeteria-keretet kapnak a főállású, teljes munkaidős dolgozók.

A hónapok óta tartó bértárgyalások során a felek figyelembe vették a BKV gazdasági helyzetét, és kiemelkedő jelentőséget tulajdonítottak a munkahelyek megőrzésének, hiszen fontos szempont volt, hogy a bérek emelése mellett megmaradjon a vállalat stabilitása, ami elengedhetetlen a munkahelyek megtartásához.

Jelezték azt is, a megállapodásban a BKV vezetése vállalta, hogy ez év végére kidolgozza a társasági bértarifarendszert.

Szorít a határidő

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének közleménye szerint azt követően döntöttek a megállapodás aláírása mellett, hogy a másik reprezentatív érdekképviselet, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége igent mondott. Csak így marad meg továbbra is az eddig egységes szakszervezeti álláspont, ráadásul a jogszerű sztrájk megtartása már részleges aláírás esetén is kérdésessé válik, hosszadalmas jogvita során dönthető el egyértelműen – írták.

Noha a sztrájkfenyegetés bejelentése után csak kis mértékben sikerült feljebb emeltetni a béremelési ajánlatot és a cafeteriát, két, hosszú távra szóló követelésüket – a bértarifarendszer kidolgozását, valamint a jubileumi és a baleset-mentességi jutalmak kollektív szerződésbe foglalását – maradéktalanul elfogadta a munkáltató.

Az egyeztetések java viszont még ezután kezdődik, hiszen rendkívül szoros határidőn belül kell kialakítani a bértarifarendszer kereteit – tette hozzá a szövetség.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.