Belföld

Mégsem lesz BKV-sztrájk

Megszületett a bérmegállapodás pénteken a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek között.

A megállapodás értelmében a munkáltató ez év április elsejével emeli – átlagosan 2,6 százalékkal – a főállású dolgozók alapbérét, ami számukra átlagosan havi hatezer forintos emelkedést jelent – derül ki a BKV közleményéből.

140 ezer forintos cafeteria-keretet kapnak

105 ezer forintra emelik a jubileumi és a balesetmentes közlekedésért járó elismerések idei jutalomalapját, amely a jövő évtől a mindenkori bérfejlesztés mértékével nő. Arról is megállapodás született, hogy az idén 140 ezer forintos cafeteria-keretet kapnak a főállású, teljes munkaidős dolgozók.

A hónapok óta tartó bértárgyalások során a felek figyelembe vették a BKV gazdasági helyzetét, és kiemelkedő jelentőséget tulajdonítottak a munkahelyek megőrzésének, hiszen fontos szempont volt, hogy a bérek emelése mellett megmaradjon a vállalat stabilitása, ami elengedhetetlen a munkahelyek megtartásához.

Jelezték azt is, a megállapodásban a BKV vezetése vállalta, hogy ez év végére kidolgozza a társasági bértarifarendszert.

Szorít a határidő

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének közleménye szerint azt követően döntöttek a megállapodás aláírása mellett, hogy a másik reprezentatív érdekképviselet, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége igent mondott. Csak így marad meg továbbra is az eddig egységes szakszervezeti álláspont, ráadásul a jogszerű sztrájk megtartása már részleges aláírás esetén is kérdésessé válik, hosszadalmas jogvita során dönthető el egyértelműen – írták.

Noha a sztrájkfenyegetés bejelentése után csak kis mértékben sikerült feljebb emeltetni a béremelési ajánlatot és a cafeteriát, két, hosszú távra szóló követelésüket – a bértarifarendszer kidolgozását, valamint a jubileumi és a baleset-mentességi jutalmak kollektív szerződésbe foglalását – maradéktalanul elfogadta a munkáltató.

Az egyeztetések java viszont még ezután kezdődik, hiszen rendkívül szoros határidőn belül kell kialakítani a bértarifarendszer kereteit – tette hozzá a szövetség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik