Belföld

Élesedik a földmutyi-bomba, az ólban pusztulnak éhen az állatok

juh-nyaj-legelo(210x140).jpg (Array)
juh-nyaj-legelo(210x140).jpg (Array)

Hortobágyi gazdák jelezték, hogy amitől féltek, az mostanra bekövetkezett.

A Hajdú Online írt arról, hogy a Juhker Kft. 22 ezres juhállományából mintegy 15 ezer állatot nincs hol legeltetni. Az ország legnagyobb juhtartó gazdaságában az állatok kétharmada a mai napig zárt hodályokban próbálja túlélni a nem ritkán 40 fok körüli hőséget. A többinek szerencséje volt, számukra a cég korábban szántóként használt saját területeit füvesítették be, hogy legyen hol legelniük.

A helyi portál egyes forrásai szerint a társaság a legelőbérlet elbukása miatt mostanra gyakorlatilag ellehetetlenült. Hiába az övé a hodály, és az odavezető út, a körülötte lévő legelőket a pályázaton más bérlőknek ítélték, akik érthetően em nézik jó szemmel legelőiken más jószágait. Állítólag az extrém időjárási körülmények miatt a megszokottnál több juh pusztul el.

Tavasszal az agrárszektor.hu írta meg, hogy lincshangulat uralkodhat el a helyi gazdák egy csoportja szerint a Hortobágyon, ahol már nincs elég terület ahhoz, hogy a juhokat és a szarvasmarhákat a legelőre tudják hajtani.

Földjeiket azért vesztették el, mert nem ők nyertek a Hortobágyi Nemzeti Park korábban kiírt állami földhaszonbérleti pályázatain. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) – Orbán Viktor miniszterelnök utasítására – egy vizsgálatban megállapította meg, hogy a megkötött szerződéseket „legalább 14 esetben” fel kell bontani, de a pályázatok zömében nem talált szabálytalanságot.

A helyi gazdák viszont már akkor azt jósolták, hogy 40 ezer anyajuh és 4-5 ezer szarvasmarha „halhat éhen”. A földművelésügyi tárca akkor azt mondta: nem lesz állatelhullás.A minisztérium szerint a 40 ezres juhlétszám túlzó: szerintük Hajdú-Bihar- és Jász-Nagykun-Szolnok megyében nagyjából 30 ezer birka van fülszámok alapján nyilvántartásba véve és az állatok takarmányozása megoldott.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik