Belföld

FM: nem lesz állatelhullás a Hortobágyon

Egy károsult gazda nemrégiben arról panaszkodott: mivel nem jutottak legelőterülethez a Hortobágyi Nemzeti Park pályázatán, több tízezer anyajuh és szarvasmarha halhat éhen. A földművelésügyi tárca szerint nem.

„Ahol föld van, ott vita is van” – magyarázta az Indexnek a Földművelésügyi Minisztérium azt az esetet, amelyről korábban mi is írtunk: egy károsult gazda, Rezes Gábor szerint 40 ezer anyajuh és 4-5000 szarvasmarha halhat éhen a Hortobágyon, mivel gazdáik nem kaptak legelőterületeket a Hortobágyi Nemzeti Park legelőpályázatán.

A portálnak adott válaszában az FM azzal érvelt, hogy minden pályázati rendszerben vannak nyertesek és vesztesek, nem nyerhet minden igénylő, hiszen a magyar termőterületek mintegy tíz százalékát birtokolja az állam. Állításuk szerint a Földet a Gazdáknak Program minden haszonbérbe adott birtoktestére többszörös túljelentkezést vett számba az agrártárca.
Az FM szerint Rezes Gábor nem indult az állami földhaszonbérleti pályázaton, azonban fia, Rezes Gergely a Földet a Gazdáknak Program szerencsés nyertese: 2012 és 2013 között három alkalommal nyert NFA-földpályázaton 16,5 hektár szántót. 2013-ban 63 darab, 2014-ben 94 darab anyajuha volt. A család problémája, hogy a 85 hektáros területet, amit megpályáztak, nem ők nyerték el, hanem egy legeltetési társulás 9 gazdája.

A tárca szerint a 40 ezres juhlétszám túlzó: szerintük Hajdú-Bihar- és Jász-Nagykun-Szolnok megyében nagyjából 30 ezer birka van fülszámok alapján nyilvántartásba véve. Álláspontjuk szerint az állatok takarmányozása megoldott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik