Belföld
kukasauto(960x640).jpg (Array)

Magyarországon is ijesztő mennyiségű élelmiszer kerül a kukába

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 06. 04. 11:58

1,8 millió tonnát dobnak ki évente, ebből mindössze 2000 tonna kerül a rászorulókhoz. A franciák már léptek a pazarlás ellen.

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki, ebből mindössze 2000 tonna kerül a rászorulók asztalára – mondta csütörtökön Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke. Az elnök annak kapcsán beszélt erről, hogy másik 12 szervezettel együtt megszervezték az „Esélyt az ételnek” napot, melynek keretében ötezer adag ételt osztanak szét rászorulók közt a fővárosban és környékén. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az eseményen ugyancsak hangsúlyozta: mérsékelni kell az élelmiszer-pazarlást.

Franciaország döntéshozói már léptek az ügyben: törvényjavaslattal köteleznék az áruházláncokat arra, hogy az eladatlan, de még fogyasztható élelmiszert ajánlják fel jótékonysági célra vagy legalább állati takarmánynak. A francia kormány elkötelezte magát amellett, hogy tíz éven belül felére kell csökkenteni a pazarlást.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.