Belföld

Magyarországon is ijesztő mennyiségű élelmiszer kerül a kukába

kukasauto(210x140).jpg (Array)
kukasauto(210x140).jpg (Array)

1,8 millió tonnát dobnak ki évente, ebből mindössze 2000 tonna kerül a rászorulókhoz. A franciák már léptek a pazarlás ellen.

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki, ebből mindössze 2000 tonna kerül a rászorulók asztalára – mondta csütörtökön Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke. Az elnök annak kapcsán beszélt erről, hogy másik 12 szervezettel együtt megszervezték az „Esélyt az ételnek” napot, melynek keretében ötezer adag ételt osztanak szét rászorulók közt a fővárosban és környékén. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az eseményen ugyancsak hangsúlyozta: mérsékelni kell az élelmiszer-pazarlást.

Franciaország döntéshozói már léptek az ügyben: törvényjavaslattal köteleznék az áruházláncokat arra, hogy az eladatlan, de még fogyasztható élelmiszert ajánlják fel jótékonysági célra vagy legalább állati takarmánynak. A francia kormány elkötelezte magát amellett, hogy tíz éven belül felére kell csökkenteni a pazarlást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik