Nagyvilág

Keményen büntetnék az élelmiszerpazarlást

élelmiszerhulladék (Array)
élelmiszerhulladék (Array)

A francia szupermarketeket törvény kötelezné, hogy a még fogyasztható, de el nem adott árut jótékonysági célra ajánlják fel.

Tilos lesz a szupermarketeknek kidobni az élelmiszereket Franciaországban: egy törvényjavaslattal arra köteleznék őket, hogy az eladatlan, de még fogyasztható élelmiszert jótékonysági célra ajánlják fel, vagy állati takarmánynak.

A francia kormány elkötelezett az iránt, hogy tíz éven belül felére csökkentsék az élelmiszerpazarlást. Az egyik kezdeményező, Guillaume Garot korábbi élelmezésügyi miniszter szerint botrányos látni, amikor a még ehető élelmiszerek a szupermarketek kukáiban végzik. Jövő évtől a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek kötelesek lesznek megállapodást kötni valamelyik jótékonysági szervezettel az élelmiszerek felhasználásáról, ha nem teszik, 75 ezer eurós büntetést kell fizetniük.

A nagy szupermarket-láncok tiltakoznak a terv ellen. Szerintük nem rájuk kellett volna célozni az intézkedést, mert a nagy üzletek az élelmiszerhulladéknak mindössze öt százalékáért felelősek és legnagyobb részük eddig is felajánlotta jótékonysági célra az el nem adott árut – idézi kifogásukat a Guardian.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik