Belföld

A civilszervezetek támadásával az érdemi vitát lehetetleníti el a Fidesz

sztálin (Array)
sztálin (Array)

A magát „harcosan antikommunistának” tartó párt ötvenes éveket idéző közleményekkel gyalázza a jogvédőket. A kormánynak nem tetszhet, hogy rendszerszintű problémákat tárnak fel.

Egy gyalázkodó közlemény miatt beperli a Fideszt a Helsinki Bizottság – a kormánypárt a „spekuláns pénztőke politikai megrendelését teljesítő álcivilnek” nevezte a jogvédő szervezetet. „Nem is értem, hogy egy magát harcosan antikommunistának tartó párt sajtóirodáján nem érzékelik, hogy a nemzetközi spekuláns pénztőke kifejezés az ötvenes éveket idézi” – mondta a 168 órának Kádár András Kristóf, a Helsinki Bizottság társelnöke.

Két évvel ezelőtt már volt ilyen ügyük: akkor szinte szóról szóra ugyanezt mondta Hoppál Péter, a párt akkori szóvivője. Akkor is pereltek és nyertek, ezek szerint a döntésnek nem volt visszatartó ereje. „Azért súlyos ez az ügy, mert egy, a közhatalom gyakorlásában kiemelkedően fontos szerepet betöltő párt támad neki egy civilszervezetnek” – mondta Kádár, hozzátéve, hogy tisztában vannak azzal, hogy ha az emberi jogok védelme miatt belépnek egy átpolitizált térbe, azzal támadásoknak teszik ki magukat. Ezzel az érdemi vitát lehetetlenítik el, mert már nem arról beszélnek, hogy lehet-e úgy korlátozni a migrációt, ahogy a kormány akarja, hanem arról, hogy azért fogalmaznak meg ilyen álláspontot, mert ez a meggyőződésük, vagy azért, mert ezt a megrendelést kapták.

Nyelvileg primitív, intellektuálisan minősíthetetlen

Oli Henman, a nemzetközi civilszervezeteket figyelő Civicus munkatársa szerint nyilvánvaló, hogy kizárólag a megfélemlítés a kormány célja, amikor jogszerűen működő civilszervezetekre támad. Az ilyen módon gerjesztett félelem megbéníthatja a többi szervezet működését is – mondta.

Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke szolidaritást vállalt a Helsinki Bizottsággal, azt mondta, egy ilyen minősíthetetlen támadás idején fontos ez a gesztus. A Fidesz nyilatkozatát nyelvileg primitívnek és intellektuálisan minősíthetetlennek nevezte.

Móra Veronika, a tavaly ugyancsak súlyos kormányzati támadás áldozatául esett Ökotárs Alapítvány igazgatója szerint a Fidesz közleménye nem méltó egy kormánypárthoz. Úgy látja, a Fidesz szerint „jó” és „rossz” civilszervezetek vannak: a „jók” hagyományos jótékonysági munkát végeznek, míg a „rosszak” rendszerszintű problémák okait kutatják és tárják fel, és megszólalnak azok megoldása érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik