Belföld

Beperlik a Fideszt a sztálini időket idéző közlemény miatt

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 05. 22. 14:59

A Helsinki Bizottság felháborodott a kormánypárt - szerintük minden alapot nélkülözően - gyalázkodó stílusán.

Bíróságon vesz elégtételt a Magyar Helsinki Bizottság a Fidesz pénteki, valótlan és gyalázkodó állításai miatt – írja közleményében a szervezet.

„A nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani” – így kezdődött a kormánypárt pénteki, a kipellengérezett szervezet szerint sötét időket idéző kommünikéje. A Fidesz olyan kijelentéseket tulajdonított a Helsinki Bizottságnak a Magyarországra érkező menedékkérőkkel kapcsolatban, amilyet ők soha nem mondtak.

A Helsinki Bizottság szerint „különös fricska”, hogy a Fidesz sajtóirodájának az őket hazudozással vádoló közleménye az, amely szégyentelenül manipulálja a statisztikákat, amikor azt állítja, hogy 2014-ben a menedékkérők 80 százaléka nem háborús övezetből jött: az Eurostat adataiból világosan kiderül, hogy a Magyarországon menedékjogért folyamodók 21%-a Afganisztánból, 16%-a Szíriából, 2%-a Palesztinából és 1%-a Irakból érkezett. „Lehet persze zsonglőrködni azzal, hogy Afganisztán háborús övezetnek minősül-e, de ahhoz nem fér kétség, hogy az ottani súlyos belső fegyveres konfliktus elől menekülőket megélhetési bevándorlónak minősíteni cinikus és embertelen dolog” – írták.

A Magyar Helsinki Bizottság azt írja: nehéz eldönteni, hogy a Fidesz sajtóközleményének hangvétele a ’30-as évek Németországát vagy az ’50-es évek kommunista blokkját idézi-e inkább. Ugyanakkor bírósági döntés van arról, hogy a Fidesz és akkori szóvivője, Hoppál Péter korábban már megsértette a szervezet jó hírnevét, amikor minden alap nélkül hasonlóan elfogadhatatlan stílusban kelt ki a kormánykritikus civil szervezetek, köztük a Helsinki Bizottság ellen.

„Amit nem tűrtünk 2013-ban, azt nem tűrjük most sem” – írta a szervezet, hozzátéve: szomorúan nyugtázzák, hogy a legnagyobb magyarországi párt kommunikációja a politikai kultúra minimális elvárásait sem teljesíti.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.