Belföld

Beperlik a Fideszt a sztálini időket idéző közlemény miatt

A Helsinki Bizottság felháborodott a kormánypárt - szerintük minden alapot nélkülözően - gyalázkodó stílusán.

Bíróságon vesz elégtételt a Magyar Helsinki Bizottság a Fidesz pénteki, valótlan és gyalázkodó állításai miatt – írja közleményében a szervezet.

„A nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani” – így kezdődött a kormánypárt pénteki, a kipellengérezett szervezet szerint sötét időket idéző kommünikéje. A Fidesz olyan kijelentéseket tulajdonított a Helsinki Bizottságnak a Magyarországra érkező menedékkérőkkel kapcsolatban, amilyet ők soha nem mondtak.

A Helsinki Bizottság szerint „különös fricska”, hogy a Fidesz sajtóirodájának az őket hazudozással vádoló közleménye az, amely szégyentelenül manipulálja a statisztikákat, amikor azt állítja, hogy 2014-ben a menedékkérők 80 százaléka nem háborús övezetből jött: az Eurostat adataiból világosan kiderül, hogy a Magyarországon menedékjogért folyamodók 21%-a Afganisztánból, 16%-a Szíriából, 2%-a Palesztinából és 1%-a Irakból érkezett. „Lehet persze zsonglőrködni azzal, hogy Afganisztán háborús övezetnek minősül-e, de ahhoz nem fér kétség, hogy az ottani súlyos belső fegyveres konfliktus elől menekülőket megélhetési bevándorlónak minősíteni cinikus és embertelen dolog” – írták.

A Magyar Helsinki Bizottság azt írja: nehéz eldönteni, hogy a Fidesz sajtóközleményének hangvétele a ’30-as évek Németországát vagy az ’50-es évek kommunista blokkját idézi-e inkább. Ugyanakkor bírósági döntés van arról, hogy a Fidesz és akkori szóvivője, Hoppál Péter korábban már megsértette a szervezet jó hírnevét, amikor minden alap nélkül hasonlóan elfogadhatatlan stílusban kelt ki a kormánykritikus civil szervezetek, köztük a Helsinki Bizottság ellen.

„Amit nem tűrtünk 2013-ban, azt nem tűrjük most sem” – írta a szervezet, hozzátéve: szomorúan nyugtázzák, hogy a legnagyobb magyarországi párt kommunikációja a politikai kultúra minimális elvárásait sem teljesíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik