Belföld

Államtitkár: nyolc gyakorlóiskolánál lesz változás szeptembertől

iskola (Array)
iskola (Array)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma áttekintette a gyakorlóiskolák átszervezésének lehetőségét, és három esetben összevonás, ötben pedig fenntartóváltás várható szeptembertől - mondta Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatón.

A helyettes államtitkár közlése szerint hetven köznevelési intézmény és negyven gyakorlóiskola közül kilencnél látták, hogy probléma van és a fenntartóváltás indokolt lehet.

Valamennyi intézménynél a tárca és a Klik részéről az a vállalás, hogy változatlan profillal, anyagi kondíciók mellett és egységes működési rendben folytathatják a tevékenységüket, csak és kizárólag fenntartóváltásról van szó – hangsgúlyozta Maruzsa Zoltán. Jelezte: bíznak benne, hogy az intézkedésnek egyfajta profiltisztító hatása lesz a felsőoktatás számára, és segíti annak áttekintését, hogy a felsőoktatási intézményrendszer megfelelő struktúrában látja-e el a feladatait.

Az érintettek

Maruzsa Zoltán ismertette: a Debreceni Egyetemen összevonják az Arany János Gyakorlóiskolát, a Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolát és a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumot, így létrejön a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola. Az egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma nem érintett az összevonásban, változatlan formában működik tovább. 

A bajai Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskoláját átadják a Klik-nek, a Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumát szintén. A Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskolája is a Klikhez kerül. 

A Nyugat- magyarországi Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Győrben továbbra is az egyetem fenntartásában marad. Az egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskolája és Kollégiuma Sopronban a földművelésügyi tárca fenntartásába kerül, így részévé válik az agrárszakképző intézmények rendszerének.

A Pécsi Tudományegyetemen összevonják a Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolát, a Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskolát, az 1. számú Gyakorló Általános Iskola és Óvodát, így létrejön a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Óvoda, mely a jelenleginél hatékonyabb szervezeti kereteket biztosít majd.

 A Szent István Egyetem Gyakorló Sport Általános Iskola és Gimnázium Jászberényben a Klikhez kerül.

 A változtatások között említette Maruzsa Zoltán a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola és a Szegedi Tudomány Egyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziuma összevonását, így létrejön a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola. 

Maruzsa Zoltán kitért arra is, hogy a pedagógusképzésben kötelező szakmai gyakorlatot biztosító gyakorlóiskolák rendszerét a felsőoktatási stratégia alapján vizsgálták át komplex módon. 

Nem a spórolás volt a cél

Pénzügyi megtakarítás nem volt célja az átszervezésnek – rögzítette helyettes államtitkár. Hozzátette, létszámcsökkentés szintén nem merült fel, és nem látha okát, hogy az intézmények dolgozókat küldjenek el. Ilyen elvárás sincs, a tanulólétszám nem változik és mindenki az épületeiben marad – jelentette ki.

Maruzsa Zoltán kiemelte, az intézmények valamennyi pedagógus és nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott dolgozóját átveszik, a jelenlegi intézményvezetők a jogszabályok alapján kitöltik mandátumukat. A beiskolázási körzet nem változik, és további összevonás, átszervezés sem lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik