Belföld

A bíróság szerint ártatlan a Nem Adom a Házamat Mozgalom vezetője

Felmentette a terrorcselekménnyel, valamint közveszéllyel fenyegetés bűntettével vádolt Póka Lászlót, a Nem Adom a Házamat Mozgalom alapítóját kedden a Fővárosi Törvényszék.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: terrorcselekménnyel fenyegetés bűntettével vádolta az ügyészség Póka Lászlót. A büntetőper április elején kezdődött a Fővárosi Törvényszéken. A vádirat szerint a devizahitelesek tüntetéseiről ismert férfi 2013 augusztusában és szeptemberében Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében, egy a Youtube-ra feltöltött videóüzenetben és Facebook-bejegyzésekben bankok felgyújtására utalt, illetve kilátásba helyezte, hogy kalapáccsal bezúzza egy bank kirakatát.

A Steiner Gábor vezette tanács elnöke most indoklásában kifejtette: sem a vádlott személye, sem a fenyegetés jellege nem alkalmas a banki devizaügyletekkel kapcsolatos állami döntéshozatali rendszer befolyásolására. A bíróság szerint inkább a társadalmi igazságtalanság miatti indulatos kifakadásnak, nem pedig valós veszélynek fogható fel a férfi viselkedése. A meghirdetett figyelemfelkeltő akcióra nem kerülhetett sor, már csak azért sem, mert előző nap a szigetszentmiklósi férfit őrizetbe vette a rendőrség.

A vádlott és védője elfogadta az ítéletet. Az ügyész – aki a vádlottra felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte – fellebbezett.

Póka László a tárgyalás után, mintegy ötven szimpatizánsa gyűrűjében azt mondta: a károsultak képviseletében – újabb demonstrációk szervezésével – folytatni akarja a bankok elleni küzdelmet, amíg az okozott károkat meg nem térítik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik