Belföld

Politikai osztálylétszám – Kik szeretik Gyurcsányt?

Gyurcsány Ferenc (Array)
Gyurcsány Ferenc (Array)

A Policy Solutions „Politikai Osztálylétszám” néven, a GfK Hungária Piackutató kutatásait felhasználva elemezte a magyar választók társadalmi hátterét.

Európában mára felbomlottak a hagyományos társadalmi osztályok, amelyek régebben többé-kevésbé homogén kulturális jegyeket mutattak, hasonló érteket vallottak. Egyre tisztábban látszik a magyar társadalom széttöredezettsége is, ám eddig nem születtek publikus kutatások arról, mi különbözteti meg az egyes pártok szavazóinak életstílusát. A Policy Solutions most azt próbálja bemutatni, mi különbözteti meg az egyes pártok szavazóit. A kutatás 20 társadalmi csoportot különböztet meg, ami nem fedi le a társadalom egészét, nem ad teljes leírást az összes szavazói csoportról. A Politikai Osztálylétszám kutatás ugyanakkor összegyűjti a húsz csoport legfontosabb politikai, gazdasági, társadalmi problémáit.

A csoportok közül most az DK-szavazók legfontosabb ismérveit közöljük. 

Náluk Gyurcsány Ferenc a szupersztár

Balliberális értelmiség

A baloldali szimpatizánsok szűk – alapvetően budapesti idős férfiak – csoportja. Csaknem kétharmaduk 60 év feletti, abszolút többségük a fővárosban él. Vidéki városban is van még csoporttag, de falvakban lényegében nincs. Főleg házasságban élnek, esetleg özvegyek, elváltak. Magasan iskolázottak, több mint duplája az átlagosnak a diplomások aránya, az érettségizettek is felülreprezentáltak a csoportban. Életkoruk miatt gazdasági aktivitásuk az átlagosnál jóval alacsonyabb. Kiemelkedően magas, az átlag négyszerese a (korábban) vezető pozíciót betöltők aránya. Az átlagnál valamivel nagyobb osztálytudat jellemzi a csoportot: legtöbben a középosztályi léttel tudnak azonosulni, de egyaránt gyakori az alsó-és felső-középosztálybeli identifikáció. Társadalmi mobilitás szempontjából az egyik legmozgékonyabb réteg, háromnegyedüknek sikerült szüleik iskolai végzettségét meghaladniuk. A társadalmi felemelkedés lehetőségét ennek ellenére nem tartják sokkal egyszerűbbnek, mint az átlag. Társadalmi kapcsolataik kiterjedtek,  jellemzően jó  viszonyt is ápolnak különböző foglalkozású ismerőseikkel, tehát értékes társadalmi tőkével bírnak..

Háztartásuk a legmagasabb jövedelmű csoportok közé tartozik, több mint harmaduk tud félretenni belőle, megtakarításuk értéke pedig az összes vizsgált csoport közül a legnagyobb. Ezzel párhuzamosan kisebb arányban terheltek adóssággal, rezsitartozásuk szinte alig van. Azon kevés szerencsés választócsoport tagjai, akiknek saját tulajdonú lakóingatlanuk van.  Otthonuk jellemzően téglaépítésű társasházas vagy családi házas környéken áll, de az átlagnál jóval nagyobb valószínűséggel élnek polgári lakásban vagy villában. Egy részük azonban mindenek ellenére panelben él. Szabadidős tevékenységüket átlag feletti újság- és könyvolvasás jellemzi. Szívesen járnak vásárolgatni, és a választói csoportok közül ők járnak legnagyobb arányban étterembe is. Szeretnek baráti összejöveteleket tartani lakásukon. Ugyanakkor az internetet és főleg a közösségi oldalakat közülük jóval kevesebben látogatják szabadidejükben. Az elektronikus zenét egyáltalán nem kedvelik, és a mulatós sem áll hozzájuk közel, a pop- és a komolyzenét viszont kifejezetten kedvelik.

A civil szervezetek tevékenységében az átlagosnál kevésbé vesznek részt, ha igen, akkor is sporttal, aktív pihenéssel foglalkozó szervezeteknek a tagjai. Nagyon tudatosan az összes baloldalinak és liberálisnak titulált civil szervezetet kedvelik. Elutasítanak minden jobboldali szervezetet. Ők alkotják a legkevésbé vallásos csoportot – mindössze elenyésző részük vallásos –, sőt itt a legmagasabb a kifejezetten vallásellenesek aránya. Ők a legaktívabb újságolvasók, érdeklődésük jellemzően a közéleti sajtóra terjed ki, a bulvárlapokat az átlagnál kisebb mértékben olvassák. Kedvenc lapjuk a Népszabadság, amit e csoportban olvasnak a legtöbben, több mint egynegyedük, hétszer nagyobb arányban, mint a teljes populáció. Szintén ők olvassák a leginkább a HVG-t, a 168 Órát, a Magyar Narancsot és a Figyelőt is. Regionális napilapokat egyedülálló módon egyáltalán nem olvasnak. A tévécsatornák közül ők adják az ATV nézőinek legnépesebb csoportját, a Hír TV-t viszont a legkevésbé ez a csoport nézi, az átlagnál hatszor kevesebben követik, de átlag alatti az országos kereskedelmi csatornák és a közmédia csatornáit nézők aránya is náluk.  A Klubrádió és a Juventus hallgatóinak legnagyobb csoportját ők alkotják.  Az internetes hírportálokat átlagon felül látogatják, a Facebookot ugyanakkor kisebb mértékben használják.  

Csoportjukat érdekli leginkább a közélet, illetve a politika, a jelenlegi magyar demokrácia működésével ők a legelégedetlenebbek.  Erős baloldali és liberális értékorientáció jellemzi őket, emellett az egyik legmérsékeltebb csoportot alkotják. A Demokratikus Koalícióval nagyon erősen szimpatizálnak, de az összes többi baloldali pártot szimpatikusnak tartják, a jobboldali pártokat ki nem állhatják: a Fideszt és a Jobbikot szélsőségesen elutasítják. A végsőkig elkötelezettek a demokrácia mellett, tízből kilencen egyetértenek azzal, hogy a demokrácia minden más politikai rendszernél jobb. Nincs köztük olyan, aki bizonyos helyzetekben jobbnak tekinti a diktatúrát a demokráciánál. A legkevésbé e csoport ért egyet azzal, hogy az Unióba történő belépésünk csorbította hazánk függetlenségét. Ugyanakkor szinte teljesen egyetértenek azzal, hogy az EU nélkül ma súlyosabb helyzetben lennénk, és az euró gazdaságerősítő hatásával is ők értenek a leginkább egyet. Ez a „legeurópapártibb” csoport, amely az EU-nak szinte csak az előnyeit látja. Erőteljesen szimpatizálnak minden, a kormányellenes demonstrációval, körükben legmagasabb a Budapest Pride elfogadottsága is. További részletek itt.

Kik szeretik Orbán Viktort?

Kik szeretik Vona Gábort?

Kik szeretik Tóbiás Józsefet?

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik