Belföld

Politikai osztálylétszám – Kik szeretik Orbánt?

fidesz(1)(960x640).jpg (Array)
fidesz(1)(960x640).jpg (Array)

A Policy Solutions „Politikai Osztálylétszám” néven, a GfK Hungária Piackutató kutatásait felhasználva elemezte a magyar választók társadalmi hátterét.

Európában mára felbomlottak a hagyományos társadalmi osztályok, amelyek régebben többé-kevésbé homogén kulturális jegyeket mutattak, hasonló érteket vallottak. Egyre tisztábban látszik a magyar társadalom széttöredezettsége is, ám eddig nem születtek publikus kutatások arról, mi különbözteti meg az egyes pártok szavazóinak életstílusát. A Policy Solutions most azt próbálja bemutatni, mi különbözteti meg az egyes pártok szavazóit. A kutatás 20 társadalmi csoportot különböztet meg, ami nem fedi le a társadalom egészét, nem ad teljes leírást az összes szavazói csoportról. A Politikai Osztálylétszám kutatás ugyanakkor összegyűjti a húsz csoport legfontosabb politikai, gazdasági, társadalmi problémáit. A csoportok közül most a Fidesz-szavazók legfontosabb kategóriáit ismertetjük. 

Náluk Orbán Viktor szupersztár

A „falusi munkáslányok”

A „falusi munkáslányok”kotják a legnagyobb Fidesz szimpatizáns csoportot, amely magát a munkásosztállyal azonosítja. Ők a legkevésbé elkötelezettek a párt iránt. Elsöprő többségük házas, döntően maximum középfokú végzettséggel (érettségi, szakmunkás bizonyítvány) és az átlagosnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek, de nem nélkülöznek. Leginkább a „nagyjából kijövök a jövedelmemből” kifejezés írja le a csoportot, amelynek a falusi kockaház a legjellemzőbb lakástípusa is. A „falusi munkáslányok” kedvenc hobbija a tévézés, az internetes közösségi oldalak használata. Aki olvas, az is leginkább a bulvárt vagy ingyenes sajtóterméket. A televíziós csatornák közül az RTL Klub és a TV2 a kedvenc, de az állami tévéket is nézik, a rádiók közül a Class FM-et hallgatják. A csoport legnagyobb része a maga módján tartja magát vallásosnak, az átlagnál konzervatívabb beállítottságúak, de nem erősen konzervatívok. Kifejezetten EU-szkeptikusok, a pártok közül a Fidesszel szimpatizálnak leginkább, és az MSZP-t és a DK-t tartják a legellenszenvesebbnek.

A konzervatív középosztály

A falusi lányokhoz képest kevésbé népes szavazói blokk. Nagyobb arányban vannak köztük férfiak. Legjellemzőbben hatvan felettiek. Jellemzően nagyobb városokban élnek. Házasok vagy özvegyek, magas iskolai végzettséggel: a többség diplomás. Az átlagosnál kétszer nagyobb arányban dolgoznak vezető vagy értelmiségi munkakörben. Jövedelmük valamivel magasabb az átlagostól, ingatlanuk is kicsit értékesebb. Főleg kisebb lakótelepen, zöldövezetben, új családi házas környezetben élnek. Sokat tévéznek, olvasnak. A komolyzenét az átlagnál jobban, az elektronikus és mulatós irányzatokat annál kevésbé kedvelik. Ez a csoport az egyik legelkötelezettebb híve a közszolgálati csatornáknak, de népszerű még körükben a Hír TV és a Lánchíd rádió is. A civil életben a legaktívabbak. Elsősorban a szűkebb környezetükért akarnak tenni. A csoport elsöprő többsége vallásos, az átlagnál jóval többen követik az egyház tanításait. „Kifejezetten politika-követő, jobboldali és az átlagosnál konzervatívabb csoport”, amelytől távol áll mindenféle radikalizmus. Egyaránt tapasztalják az EU előnyeit, hátrányait.

Jómódú vidéki misejárók

Egy jól elkülöníthető, ugyanakkor viszonylag kicsi csoport. Tagjai között közel kétszer többen vannak a férfiak, jellemzően 45 év felettiek, főleg a megyeszékhelyeken és más vidéki városokban élnek. Szinte mindenki házas, esetleg együtt él partnerével. A döntő többség diplomás. Jellemzően magas pozícióban dolgoznak. Kétharmaduk érzi magát egy meghatározott társadalmi csoporthoz tartozónak, erős felső-középosztályi osztálytudat jellemző rájuk. Ez a csoport rendelkezik a második legmagasabb jövedelemmel. A megtakarításokkal is jól állnak, jelentős részüknek van félretett pénzük, a teljes mintára jellemző összeg csaknem tízszerese az átlagos megtakarításuk. Lakókörnyezetük legjellemzőbb típusa az új családi házas környezet, ők laknak a legdrágább ingatlanokban. Jellemző szabadidős tevékenységeik közé tartoznak a magaskultúra-fogyasztás különféle formái és nemcsak többet, hanem többfélét is olvasnak. A bulvárlapok ugyanakkor szinte teljesen kimaradnak a csoport által rendszeresen átlapozott újságok közül. A civil életben is aktívak. Vallási/egyházi szervezetekbe is járnak. Leginkább a CÖF-fel szimpatizálnak, de a többi fideszes csoportnál nyitottabbak a szélsőjobboldali társaságok iránt is. Ez a csoport követi leginkább az egyház tanításait. Az átlagosnál jobban érdeklődnek a közélet ügyei iránt. A baloldali-jobboldali skálán magukat egyértelműen jobboldaliként, a liberális-konzervatív tengelyen pedig a legerősebben konzervatívnak vallja magát. A Fideszt e csoportban kedvelik a leginkább, a legkevésbé elutasított párt számukra a Jobbik. Személyesen is érzik az uniós csatlakozás előnyeit, de egyetértenek azzal, hogy az európai integrációval jelentősen csorbult  az ország függetlensége. A tüntetések közül a kormány mellett kiálló Békemenettel ez a csoport rokonszenvez a leginkább.

Vallásos falusi asszonyok

Viszonylag népes csoport, többségében nők alkotják. Jellemzően 45 év felettiek, de sok a nyugdíjas is. Lakóhelyüket a vidéki városi és falusi környezet határozza meg leginkább. Abszolút többségük házas, de körükben a legmagasabb az elvált vagy különélők aránya. Iskolázottságuk a teljes vizsgált populációban jellemző megoszláshoz hasonlít, valamivel kevesebb az érettségizett, és több az alapfokú végzettségű. Jellemző az állami alkalmazotti lét és a szakképzetlen fizikai munka is a csoportban. Ezt a csoportot jellemzi a legerősebb osztálytudat. Az alsó középosztályhoz, részben a középosztályhoz sorolják magukat. Gazdag, sokrétű a személyes kapcsolatrendszerük: a bolti eladók, kisvállalkozók, ápolók, adminisztrátorok, butikosok, fodrászok, postások a legfontosabb foglalkozások a baráti körben.

Nehezen jönnek ki a jövedelmükből, de semmiképpen sem nélkülöznek. Rezsihátraléka jelentős részüknek van. Falusi kockaház, panel és társasház a jellemző lakókörnyezetük. Az e kategóriába tartozó választók könyvet és újságot is olvasnak, az átlagosnál kevesebben interneteznek. „Tipikusan rájuk jellemző szabadidős tevékenységük a befőzés. A nyomtatott sajtótermékek közül a Szuperinfó, a Story és a Nők Lapja olvasottsága ebben a csoportban az egyik legnagyobb.” A közmédia csatornáit az átlagnál többen nézik. A csoport tagjainak fele a Hír TV mellett az RTL Klubnak is lelkes nézői, de jellemzően a helyi televízióból, rádióból, újságból is tájékozódnak. A legvallásosabb csoport, sokan követik az egyház tanításait. Ugyanakkor kiemelkedő a „magam módján vagyok vallásos” válasz is. Közéleti érdeklődésük az átlagnál kissé magasabb.  A többi Fidesz-szimpatizáns csoporthoz hasonlóan őket is erős jobboldali, ugyanakkor valamivel gyengébb konzervatív identitás jellemzi. Az európai uniós tagságot vegyesen ítélik meg, de semmiképpen sem EU-ellenesek. További részletek itt. 

És hogy kik szeretik Vona Gábort? A Policy Solutions ezt is kielemezte. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik