Belföld

Így magyarázza a kormány az AB-től kapott pofont

szantofold(650x433).jpg (Array)
szantofold(650x433).jpg (Array)

A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára szerint ők csak tiszta viszonyokat akartak teremteni a nemzeti parkok földjeinek átvételével, de tiszteletben tartják az AB döntését.

A kormány szándéka egyértelmű volt, tiszta viszonyt, tiszta helyzetet kívánt teremteni a földhaszon-bérbeadás ügyében – kommentálta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára az Alkotmánybíróság hétfői döntését, miszerint alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása.

Nagy István azt mondta az MTI-nek, “azt szerettük volna”, hogy ne tíz különböző helyen dőljön el, hogy miként hasznosítják a földet bérbeadáskor, hanem egy központban, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél (NFA). “Természetesen tiszteletben tartjuk az Alkotmánybíróság döntését, és tanulmányozzuk azokat az észrevételeket, amiket tett” – mondta az államtitkár. Azt mondta, “természetesen az AB feltételeinek figyelembevételével fogunk dönteni majd a jövőről, úgy készítjük el majd a módosító javaslatunkat is”, ami így kerül majd az Országgyűlés elé.

 

Az AB hétfőn közölte, alkotmányellenes a törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása. Ugyanakkor nem alaptörvény-ellenes, hogy a törvény egyes, a Nemzeti Földalapba tartozó földterületek esetében lehetővé tette haszonbérleti szerződések felmondását, illetve megszüntetett elő-haszonbérleti jogokat.

Az Országgyűlés április végén egyszerű többséggel fogadta el azt a törvénymódosítást, miszerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet tulajdonosi joggyakorlása alá kerülnek a nemzeti parkokhoz tartozó földek. Áder János köztársasági elnök nem hirdette ki a törvényt, hanem az AB-hoz fordult részben közjogi érvénytelenség miatt, ugyanis szerinte minősített többségre lett volna szükség a módosítás egyes részeinek elfogadásához. Felvetette azt is, hogy sérülhet a természetvédelem korábban elért szintje. (Eközben sok civilszervezet, kormányközeliek is tiltakoztak a jogszabály ellen.)

Az AB hétfőn kimondta, hogy alkotmányellenes a törvény kétharmados többséget igénylő részének feles többséggel való elfogadása. Azzal is gond volt, hogy megszűnne egyes védett természeti területeknél a Nemzeti Park Igazgatóságok általi természetvédelmi vagyonkezelés, és azt a jövőben a Nemzeti Földalapkezelő gyakorolná gazdasági elvek alapján. A törvény ebben a formában nem hirdethető ki – írja az MTI.

A természetvédők örvendeznek

A határozat után három természetvédő szervezet – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a WWF Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége – közös közleményt adott ki, amiben kijelentették, elégedettek a döntéssel. Az állami tulajdonú védett területek vagyonkezeléséről szóló törvény elbukott, a szakma és az emberek akarata érvényesült a gyors gazdasági nyerészkedéssel szemben. A természetvédők elvárják a kormánytól, hogy tartsa tiszteletben a döntést és végleg tegyen le a nemzeti parki igazgatóságok gyengítéséről.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik