Belföld

Élőlánc Magyarországért: az állami földek veszélyben vannak

A szervezet szerint a VI. Ángyán jelentésből megállapítható, hogy súlyos kár érte az államot és a helyi közösségeket, ezért a földtörvény visszavonását követelik.

Az Élőlánc 2012 május 10. óta követeli az állami földpályázatok visszavonását, az eredmények megsemmisítését, követelésükhöz közel 13 ezer ember csatlakozott. A szervezet hétfőn kiadott közleményében azt írja: az állami földek ügyében nyílt levélben fordulnak minden közjogi méltósághoz, “ugyanis a VI. Ángyán jelentésből megállapítható, hogy súlyos kár érte az államot és a helyi közösségeket”.

Magyarázatuk szerint a bérleti díj a gazdálkodó családok teherbíró képességéhez igazodik, ám az állami földek bérleti jogát többnyire nem helyi gazdálkodó családok nyerték. “Ez a kedvezmény így illetéktelenekhez jutva magánvagyonokat gyarapít. Súlyosan károsultak a helyi közösségek is ott, ahol a településhez tartozó földek nem a településen élőkhöz kerültek” – írják. Közleményükben hangsúlyozzák: a jelentésből az is  megállapítható, hogy “a pályázati kiírás szélesre tárta a kapukat a tisztességtelen magatartás, a visszaélések előtt”.

Eladhatják a bérleményeket?

Az Élőlánc arra is felhívja  a figyelmet,  hogy nincs ma Magyarországon olyan intézmény, mely jogosult lenne érdemben és hatékonyan fellépni az állami földvagyon védelmében, így az állami  földek veszélyben vannak. Kiszivárgott információk szerint a kormány az állami földeket el kívánja adni a “nyerteseknek”. Az Élőlánc Magyarországért követeli a felelősök azonnali távozását és felelősségre vonását. Követeli, hogy bankárok és jogászok helyett a földhöz értő, köztiszteletben álló, felelős vezetők kezébe kerüljön a magyar föld ügye! – zárja közleményét a szervezet.

Ahogyan hírt adtunk róla: hétfő délelőtt nyilvános, teljes ülésén hirdeti ki az Alkotmánybíróság az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosítással és a 2013-as földtörvénnyel kapcsolatos határozatait.

Az Országgyűlés április 28-án fogadta el az állami földvagyon kezeléséről szóló törvény módosítását, amelynek alaptörvény-ellenességével kapcsolatban Áder János köztársasági elnök kért előzetes normakontrollt a testülettől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik