Belföld

Nem adják rendőreiket a kistelepülések

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2015. 05. 30. 08:13

Hajdú-Bihar megyében még a fideszes polgármesterek sem értenek egyet a rendőrség illetékességi területeinek járási rendszerhez igazításával, és úgy vélik: abszurd helyzeteket szül a július elsejével hatályba lépő rendelkezés - olvasható a Népszabadság szombati számában.

A lap kifejti: az átszervezés lényege, hogy a különböző települések ezentúl a járási székhelyek rendőrkapitányságai alá tartoznak majd, több esetben attól függetlenül, hogy földrajzi helyzetük ezt nem is indokolja.

A változás különösen Hajdú-Bihar megyében érinti érzékenyen a polgárokat: Hajdúdorog városa például a rendőri feladatok ellátását tekintve eddig a tőle hat kilométerre fekvő Hajdúnánáshoz tartozott, ám július elsejétől a tőle 16 kilométerre lévő Hajdúböszörményhez kerül.

Az érintett Hajdú-Bihar megyei polgármesterek idén már két levelet írtak a Belügyminisztériumnak (BM), kifejtve: nem értenek egyet az átalakítással, de nem kaptak érdemi választ. Emiatt több helyen is arra készülnek, hogy a következő napokban képviselő-testületi ülést hívnak össze, és testületi határozat formájában adnak hangot tiltakozásuknak.

A BM a Népszabadság érdeklődésére közölte, hogy a változás nemcsak az igazságszolgáltatás hatékony működése szempontjából volt célszerű és szükséges, hanem azért is, hogy a polgárok a lehető legegyszerűbben intézhessék ügyeiket.

A 105 járásbíróság és a 129 rendőrkapitányság illetékességi területe csak úgy volt összeegyeztethető, hogy egyes járásbíróságokhoz több kapitányság is tartozik. A kormány 115 millió forintot különített el a BM számára a körzethatárok változásából eredő gondok orvoslására.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.