koltsegvetes(650x433).jpg (Array)
Belföld

Erre vernék el az ön pénzét képviselőink

Tippelje meg, ki adna milliárdokat az úszóknak, ki szórná a pénzt Győr soktornyú városára vagy melyik párt tolja a professzorok szekerét? Ha megvannak a tippek, kattintson, következhet a Büdzsé 2016!

Több mint ötszáz módosító indítvány érkezett a pénteki határidőig a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz, a változtatások döntő többségét az ellenzék kezdeményezte.

Kósa a sportnak adna

A kormánypárti javaslatok között van Kósa Lajos Fidesz-alelnöké, aki másfél milliárd forint plusz forrást biztosítana a Nemzeti Sportközpontoknak, ami a 2017-es budapesti vizes világbajnoksággal függ össze. Azzal, hogy Magyarország a 2021-es vb helyett már a 2017-esnek ad otthont, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) felé teljesítendő díjak összegét és dátumát is módosították – írta javaslatában Kósa jelezve, hogy így a magyar államnak jövőre mintegy 2,36 milliárd forint a fizetési kötelezettsége, ezért szükséges a plusz másfél milliárd forint a Nemzeti Sportközpontok címre – az áfabévetelek terhére.

Lázár a kultúra embere

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Szépművészeti Múzeumot és a hozzá tartozó Magyar Nemzeti Galériát 300 milliós, a Budapesti Operettszínházat pedig egymilliárd forintos többletforrásban részesítené. Emellett a fideszes politikus a Liget Budapest projekttel kapcsolatban a Szépművészeti Múzeumnak, a Néprajzi Múzeumnak, valamint a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumnak is csoportosítana át költségvetési forrásokat. Mint írta, a Városliget-projekthez kapcsolódó egyes feladatokat közvetlenül az érintett országos múzeumok látják el.

Harrach a keresztnek áldozna

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője 300 millió forint átcsoportosítására tett javaslatot, a forrást egyházi fenntartású egészségügyi intézmények kiegészítő támogatására szánja. A politikus 80 millió forint támogatást adna a Márton Áron emlékév programjaihoz is.

Simon & Kara Győrt tuningolják

A fideszes Simon Róbert Balázs és Kara Ákos 4,9 milliárd forintot javasol győri sportlétesítmény-fejlesztésekre, a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál 2017-es megrendezése miatt. A két kormánypárti politikus atlétikai központot és teniszcentrumot szeretne a városban.

A szocialisták szociáliskodnak

A teljes MSZP-frakció jegyzi azt a javaslatot, ami 285 milliárd forintot biztosítana a közszférában, ezen belül is elsődlegesen a szociális területen, az oktatásban, valamint az egészségügyben dolgozók bérfejlesztésére. További 64 milliárdot csoportosítanának át a felsőoktatási dolgozók átfogó bérfejlesztésére, ebből a keretből növelni kívánják a tornatermek építésére, valamint az MTA-nak szánt forrásokat is. Az MSZP-sek több mint 250 milliárddal növelnék a szociális célú kiadásokat is, ebből családi pótlékra 100 milliárd forintot, rokkantsági és rehabilitációs ellátásra pedig 36 milliárd forintot szánnának.

Bangóné és Kórózs M4-est építene

A szocialista frakcióból az Bangóné Borbély Ildikó és Korózs Lajos emellett 35 milliárd forintból szociális bérlakás-építési program elindítását is javasolja, de a szocialisták az M4-es autópálya megépítésére is biztosítanának 50 milliárd forintot a költségvetésben.

A Jobbik Lázár alól rántaná ki a forintot

A Jobbik több száz módosító javaslatot nyújtott be, ezek közül Z. Kárpát Dániel a Miniszterelnökség 100 milliárdos rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretéből 96 milliárd forintot javasol átcsoportosítani lakástámogatásra. A párt azt is javasolja, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) személyi juttatásainak előirányzata 35 milliárd forinttal emelkedjen szintén a rendkívüli keret terhére. A javaslatot jegyző Dúró Dóra és Farkas Gergely szerint az eredeti törvényjavaslat nem biztosítja a szervezet működését. A két képviselő Szávay Istvánnal közösen az egyetemek, főiskolák személyi juttatásait is emelné 20 milliárd forinttal

Vonáék szaporítanának

A jobbikos Szilágyi György, Lukács László György, Vona Gábor, Z. Kárpát Dániel, Novák Előd és Rig Lajos a népességfogyásra hivatkozva 3 milliárd forintot venne el a Miniszterelnökség rendkívüli kormányzati intézkedésekeinek előirányzatából, és azt lombikbébi programra fordítaná.

Az LMP a professzorok szekerét tolná

Az LMP-frakció egyik módosítójában 15 milliárd forinttal emelné az egyetemek és főiskolák támogatását, míg az ott dolgozók béremelését további 10 milliárd forintból oldaná meg. Az ellenzéki frakció indoklásában kifejtette, ezzel a kezdetinek szánt lépéssel is csak a 2008-as szintre lehetne visszaállítani a felsőoktatás állami támogatását, amit hosszabb távon jelentősen tovább kellene növelni. 12 milliárdot csoportosítanának át a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben élő gyermekek oktatásának javítására, a nemzeti parkoknak pedig 2,3 milliárd forintos kompenzációt adna a földalapú támogatások elvétele miatt.

Ajánlott videó