Belföld

Orbán macskaként üzent a cincogó fideszeseknek

török gábor (Array)
török gábor (Array)

"Fiúk, ne ugráljatok, ne cincogjatok egerek a házban, itt van még a macska, és itt is akar maradni." Török Gábor szerint erről szólt Orbán üzenete.

Török Gábor szerint Orbán Viktor saját pártjának jelezte elég egyértelműen, hogy szívesen maradna pártelnök. A politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában ezt nagyon fontosnak nevezte, mivel Orbán Viktor nagyon régen beszélt így hatalmi kérdésekről. Talán valamikor a ’90-es évek elején-közepén volt hasonlóra példa.

A kormányfő kedden egyértelműen megüzente a párton belül elbizonytalanodott politikusoknak, hogy ő akar maradni a Fidesz meghatározó vezetője. Ehhez most valami nagyon fontos dolognak kellett történnie. Több oka is lehetett, hogy úgy érezte, ezt most meg kell tennie. Ősz óta a Fideszen belül a szavazatveszteség, az Orbán-Simicska konfliktus, a párton belüli rivalizálás, a romló népszerűségi adatok hatására kialakult egy elbizonytalanodás a jövővel kapcsolatban.

Egyre több fantáziálás indult arról, hogy Orbán Viktor mikor, hova megy el, ki lesz helyette a miniszterelnök, nem tűnt biztosnak, hogy 2018-ban miniszterelnök-jelölt, esetleg újra miniszterelnök legyen. Sőt, Török Gábor szerint a konszenzus inkább abba az irányba ment, hogy ez az utolsó ciklus, amit ő végigcsinál, és majd esetleg a kilépés lehetőségét fogja keresni.

Ez elképesztően romboló tud lenni egy politikai erőn belül. Ilyenkor az emberek a politikai szervezeten-rendszeren belül elkezdenek gondolkodni, esetleg alternatív stratégiákat keresni, hogy vajon akkor kinek kell megfelelni. Az elemző szerint ebben a helyzetben Orbán Viktor úgy látta helyesnek, ha egy nagyon nyilvánvaló üzenetet fogalmaz meg, ami nagyjából így szól: „Ne cincogjanak az egerek a házban, itt van még a macska, és itt is akar maradni.”

Ezzel nyilvánvalóvá tette – függetlenül attól, hogy egyébként valóban ez-e a szándéka, mert ezt nem tudjuk –, azt, amire neki szüksége van a stabil kormányzáshoz, hogy a dolgok így fognak maradni. Ebből senki ne dekódolja azt, hogy Orbán Viktor 2022-ig miniszterelnök akar lenni, de most fontosnak érezte egyértelmű üzenetet küldeni befelé, hogy marad. Ő marad a főnök, ami azt is jelenti, hogy bukni is csak vele lehet.

Török Gábor azt mondta, a halálbüntetésről és a bevándorlásról kezdett vita ugyan csak színjáték, kommunikációs trükközés, mégis komoly hatása lehet a hazai politikai életre, a pártválasztásra. Orbán Viktor nagyon sok ember politikai véleményét meghatározza pró és kontra, így ő a hazai pártválasztás egyik legfontosabb strukturáló dimenziója. Tehát, ha a kormányfő ilyen kérdésekkel foglalkozik, annak fontos hatása lehet a választói gondolkodásra – tette hozzá az elemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik