Belföld
csányi vilmos (Array)

Csányi Vilmos: több kultúra, kevesebb idegengyűlölet

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 05. 28. 15:08

Magyarország legismertebb etológusát a Librarius.hu legújabb könyvéről, az Íme, az emberről is kérdezte.

Korábban a témában:

Csányi Vilmos szerint nehéz kérdés, hogy valóban az ember-e a legszelídebb állat, de az kétségtelen, hogy „ekkora testméretű hasonló fajokból nem lehetne 7,5 milliárdot összezsúfolni” az agresszivitásuk miatt. „Az ember közösségi természete építette le az agresszió egyik ágát nagyon eredményesen. A közösségek közötti agresszió viszont magas szinten maradt, de kultúrával ezt is lehet szabályozni.”

A véres hírek (megölte, eltemette, lefejezte, lelőtte, túszul ejtette, megerőszakolta, felgyújtotta, lebombázta, felrobbantotta) magyarázata – szerinte – nagyon egyszerű. „Az ember különösen érzékeny az agresszióra”. Ilyen történetekkel olvasásra, tévézésre késztethető, és közben sem vesz részt agresszív aktusokban. Ez is hasznos, másrészt rá lehet sózni „sok kulturális bóvlit meg reklámot, és ez is sok embernek hoz szép jövedelmet.”

Miközben az utódnemzés szinte már hazafias kötelesség, Csányi Vilmos azt vallja, hogy a „minőség sokkal fontosabb a mennyiségnél. Ha javainkat arra használná a kormány, hogy a tudás és a kultúra színvonala az egész társadalomban emelkedjék, sokkal hasznosabban járna el, mint a szaporodásról szóló értelmetlen prédikációkkal, igaz, ez nem kerül pénzbe.”

A Széchenyi-díjas akadémikus könyvében nem zárja ki, hogy a népesség gyarapodásának csökkentésével csökkenhet a homofóbia, de ez is „kultúra kérdése”. A fejlődés gyors, „három-négy generációnyi idő elég lesz.” A xenofóbiának van genetikai háttere, de azt is a kultúra határozza meg, „hogy ki az idegen és hogyan kell vele bánni: amíg nem alakul ki olyan globális kultúra, amely az emberi faj egészét tekinti közösségének, mindig könnyű lesz az idegengyűlöletet felszítani.

“Az idegengyűlölet az emberi természet része, amelyet az emberi kultúra szabályoz. A szabályozással kellene törődni és nagyon jó lenne, ha a társadalom meghatározó intézményei pl. kormány, parlament, iskola ebben jó példát mutatnának.”

Azt írja, hogy az ember egy hiedelmeket készítő állat: a hiedelmek információforrásként szolgálhatnak, nélkülük jól bevált szokásrendszereink szétesnének. Csányi Vilmos most elárulja, agnosztikus. A Széchenyi-díjas professzor se Istenben, se az ateizmusban nem hisz. Talán abban igen, hogy a „világ túlságosan bonyolult”. További részletek – például Janka kutyáról – itt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.