Belföld

Kiakadt, újraírta Orbán könyvét

Igor Janke (Array)
Igor Janke (Array)

A kormányfőből - Putyinhoz való közeledése miatt - Igor Janke már vadkeletre tekintő cowboyként ír.

A magyarul „Hajrá, magyarok”, lengyelül „A csatár” címmel kiadott Orbán-könyv Janke hazájában siker volt. Az újságíró új fejezettel egészítette ki a kötetet, mert az angol kiadásban szólni akart a keleti nyitásról. Hazájában nagy felzúdulást keltett ugyanis a magyar kormányfő oroszpolitikája, amelynek most három fejezetet szentelt. A Heti Válasz exkluzív lehetőséget kapott A Cowboy vadkeletre tekint című fejezet előközlésére.

“Viktor valamikor azt mondta az egyik legközelebbi, régi fideszes munkatársának: „Tudod, a politikai személyiségeknek két típusa van, kétféle vezető létezik. A keleti és a nyugati. A nyugatiak hisznek az intézményekben, a folyamatokban és a hivatalok jó működési elveiben (governance). A keletiek a személyiségben hisznek, az egyéniség hatékony erejében, az emberben. És én sokkal inkább hiszek ebben a keleti modellben.” E történet jól ismert a hozzá jóindulatú, bár a kormányzási módszereivel szemben egyre kritikusabb Fidesz-vezetők körében. Még ha Viktor ezt nem fejezte is ki ilyen pontosan, akkor is világosan látszik az az evolúció, amelyen átesik. (…)

Amikor Orbán hazatért Kazahsztánból vagy Azerbajdzsánból, azt mondta az egyik tanácsadójának: „Ott rend van, minden működik, minden a helyén. Mindannyian beállnak a sorba, hogy megvalósítsanak egy politikát. Ez működik.” Orbán egyetlen személy, az erős vezető kormányzásának hatékonyságába vetett hite nem csökken. Ugyanakkor továbbra is demokrata. Továbbra is elismeri a választások eredményeit. Magyarország szabad ország, ahol a kormánnyal szemben erős ellenzéki média és szervezetek működnek. A demokrácia lebontásáról szóló vádak Magyarországról abszurdak, de nehéz elfedni Orbán csodálatát az erős keleti vezetők iránt, és a gazdag és erős, de válságba merülő Nyugat-Európától való egyre erősebben jelentkező allergiás idegenkedését. További részletek a Heti Válasz csütörtöki számában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik