Belföld

Bemutatták Igor Janke Orbán Viktorról írt könyvét

Igor Janke (Igor Janke)
Igor Janke (Igor Janke)

Székesfehérváron mutatták be csütörtökön az Ünnepi Könyvhét keretében Igor Janke lengyel konzervatív újságíró és blogger Hajrá Magyarok! című könyvét, amelyben Orbán Viktor miniszterelnököt mutatja be.

Kovács Gergely, a könyvet jegyző Rézbong Kiadó vezetője a szerzővel, valamint Borókai Gáborral, a Heti Válasz főszerkesztőjével és Fodor Gáborral, a Liberálisok párt elnökével beszélgetett a könyvről és Orbán Viktorról.
Igor Janke leszögezte: nem a Fidesz vagy a kormány megrendelésére írta a könyvet, amely szerinte nem objektív és nem pártatlan, de nem is erre törekedett. Hangsúlyozta, hogy komoly benyomást tett rá Orbán Viktor és az egyik, ha nem a legkiválóbb európai politikusnak tartja. Sajnálatát fejezte ki, hogy a magyar kormányfő nem Lengyelország élén áll, viszont annak örül, hogy nem német kancellár.

A lengyel újságíró kitért arra, hogy érdeklődése a magyarok iránt régi keletű, már 1989-ben egy fiatal lengyel antikommunista szervezet tagjaként járt Magyarországon és részt vett Nagy Imre újratemetésén, ahol találkozott fideszesekkel is. Igor Janke úgy vélte, Magyarország és Lengyelország 23 éve lezárta a kommunizmus korszakát, de a múlt öröksége még mindig kísért. Szerinte Orbán Viktor a maradványokkal akar leszámolni.

Fodor Gábor jelezte, hogy jól ismeri a korszakot, hiszen maga is szereplője volt. Kiemelte: Orbán Viktor nem egy letűnt korszak embere, hanem olyan politikát folytat, amely benne van a modern politikában, “még ha sok mindenben nem is értek vele egyet”. Tehetséges embernek nevezte, akinek “vérében van a politika”.

Hiányolta ugyanakkor a miniszterelnöktől az együttműködési készséget az ellenzék irányában. Fodor Gábor szerint Magyarországnak akkor lesz esélye kimászni a gödörből, ha mindenki elfogadja, hogy a mindenkori ellenzék is jót akar és a nemzetért dolgozik. A liberális politikus azt mondta, a szerzőt hitelesnek érzi, mert kívülről szemléli Magyarországot, a magyar politikai életet, így tudta befolyásoktól mentesen megírni könyvét.

Borókai Gábor szerint Orbán Viktor egészen más politikát folytat, mint ami Európában “trendi”, ezért sok támadás éri külföldről. Hozzátette: a kormányfő sok mindenben megelőzte a korát. Megjegyezte: küzdelmes időszakra esik Orbán Viktor második kormányzása, sokan nem is érzik helyzetük javulását, mégis támogatják az utat, amelyen a kormány halad. Szerinte ez nem lehet a véletlen műve.

Igor Jankét a Heti Válasz főszerkesztője is hitelesnek nevezte, könyvét izgalmasnak találta. Borókai Gábor érdekesnek tartotta, hogy a Magyarországnál lényegesen nagyobb Lengyelországból is észrevették Orbán Viktort, és “még könyv is született róla”.

Kovács Gergely, a kiadó vezetője beszámolt arról, hogy a könyvet ötezer példányban nyomtatták ki, de már meg kellett rendelniük az utánnyomást, akkora az érdeklődés. A visszajelzések alapján arra a következtetésre jutott, hogy “a magyar emberek számára izgalmas, ahogy egy kívülálló mutatja be Orbán Viktort”. Jelezte, hogy a székesfehérvári bemutató után péntek délután Budapesten a Vörösmarty téren is találkozhatnak az érdeklődők a szerzővel.

Az 1967-ben született Igor Janke a Szabadság Intézete (Instytut Wolnosci) független tudásközpont elnöke. A Salon24.pl politikai (platform) blogportál vezetője. Korábban volt többek között a Lengyel Távirati Iroda (PAP) főszerkesztője, a Rzeczpospolita országos napilap politikai publicisztikai rovatának vezetője, a BBC lengyel szekciójának munkatársa. Több száz riport, elemzés és interjú szerzője. Rádiós és televíziós politikai talkshow-k vezetője volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik