Belföld
igor janke (igor janke, )

Bemutatták Igor Janke Orbán Viktorról írt könyvét

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 06. 06. 20:22

Székesfehérváron mutatták be csütörtökön az Ünnepi Könyvhét keretében Igor Janke lengyel konzervatív újságíró és blogger Hajrá Magyarok! című könyvét, amelyben Orbán Viktor miniszterelnököt mutatja be.

Kovács Gergely, a könyvet jegyző Rézbong Kiadó vezetője a szerzővel, valamint Borókai Gáborral, a Heti Válasz főszerkesztőjével és Fodor Gáborral, a Liberálisok párt elnökével beszélgetett a könyvről és Orbán Viktorról.
Igor Janke leszögezte: nem a Fidesz vagy a kormány megrendelésére írta a könyvet, amely szerinte nem objektív és nem pártatlan, de nem is erre törekedett. Hangsúlyozta, hogy komoly benyomást tett rá Orbán Viktor és az egyik, ha nem a legkiválóbb európai politikusnak tartja. Sajnálatát fejezte ki, hogy a magyar kormányfő nem Lengyelország élén áll, viszont annak örül, hogy nem német kancellár.

A lengyel újságíró kitért arra, hogy érdeklődése a magyarok iránt régi keletű, már 1989-ben egy fiatal lengyel antikommunista szervezet tagjaként járt Magyarországon és részt vett Nagy Imre újratemetésén, ahol találkozott fideszesekkel is. Igor Janke úgy vélte, Magyarország és Lengyelország 23 éve lezárta a kommunizmus korszakát, de a múlt öröksége még mindig kísért. Szerinte Orbán Viktor a maradványokkal akar leszámolni.

Fodor Gábor jelezte, hogy jól ismeri a korszakot, hiszen maga is szereplője volt. Kiemelte: Orbán Viktor nem egy letűnt korszak embere, hanem olyan politikát folytat, amely benne van a modern politikában, “még ha sok mindenben nem is értek vele egyet”. Tehetséges embernek nevezte, akinek “vérében van a politika”.

Hiányolta ugyanakkor a miniszterelnöktől az együttműködési készséget az ellenzék irányában. Fodor Gábor szerint Magyarországnak akkor lesz esélye kimászni a gödörből, ha mindenki elfogadja, hogy a mindenkori ellenzék is jót akar és a nemzetért dolgozik. A liberális politikus azt mondta, a szerzőt hitelesnek érzi, mert kívülről szemléli Magyarországot, a magyar politikai életet, így tudta befolyásoktól mentesen megírni könyvét.

Borókai Gábor szerint Orbán Viktor egészen más politikát folytat, mint ami Európában “trendi”, ezért sok támadás éri külföldről. Hozzátette: a kormányfő sok mindenben megelőzte a korát. Megjegyezte: küzdelmes időszakra esik Orbán Viktor második kormányzása, sokan nem is érzik helyzetük javulását, mégis támogatják az utat, amelyen a kormány halad. Szerinte ez nem lehet a véletlen műve.

Igor Jankét a Heti Válasz főszerkesztője is hitelesnek nevezte, könyvét izgalmasnak találta. Borókai Gábor érdekesnek tartotta, hogy a Magyarországnál lényegesen nagyobb Lengyelországból is észrevették Orbán Viktort, és “még könyv is született róla”.

Kovács Gergely, a kiadó vezetője beszámolt arról, hogy a könyvet ötezer példányban nyomtatták ki, de már meg kellett rendelniük az utánnyomást, akkora az érdeklődés. A visszajelzések alapján arra a következtetésre jutott, hogy “a magyar emberek számára izgalmas, ahogy egy kívülálló mutatja be Orbán Viktort”. Jelezte, hogy a székesfehérvári bemutató után péntek délután Budapesten a Vörösmarty téren is találkozhatnak az érdeklődők a szerzővel.

Az 1967-ben született Igor Janke a Szabadság Intézete (Instytut Wolnosci) független tudásközpont elnöke. A Salon24.pl politikai (platform) blogportál vezetője. Korábban volt többek között a Lengyel Távirati Iroda (PAP) főszerkesztője, a Rzeczpospolita országos napilap politikai publicisztikai rovatának vezetője, a BBC lengyel szekciójának munkatársa. Több száz riport, elemzés és interjú szerzője. Rádiós és televíziós politikai talkshow-k vezetője volt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

3d illustration of city quarter construction with crane over black background

Lakáskassza: kétharmad a kormány ellen

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.