Belföld

Kiskorúakat veszélyeztetett a szerzetestanár

pannonhalma (Array)
pannonhalma (Array)

A Pannonhalmi Főapátságban vizsgálat indult az ügyben, és az érintett szerzetes közben el is hagyta a bencés rendet.

Egy több mint tíz éve történt cselekménysorozat kapcsán tavaly októberben belső vizsgálat indult egy szerzetes-nevelőtanár ellen a Pannonhalmi Főapátságban; az eljárás következtében az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet – közölte a Pannonhalmi Főapátság hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt állította fel a vizsgálóbizottságot Várszegi Asztrik főapát, amikor tudomására jutottak az esetek. Minden érintettnél személyesen járt el és minden szükséges támogatást megadott.

Nem árulták el, hány gyerek lehet érintett

Az MTI kérdésére Papp Áron, a Pannonhalmi Főapátság Főapáti Hivatalának média kapcsolattartója a sértettek személyiségi jogaira és érdekeire való tekintettel nem mondta el, hogy ebben az ügyben pontosan mit jelent a kiskorú veszélyeztetése, hány akkori gyermek érintett benne és mit derített ki a vizsgálóbizottság. Úgy fogalmazott, hogy „körültekintő egyházi kivizsgálást folytattak le, amelyről a Vatikán illetékes hivatalát is értesítették”.

Papp Áron elmondta azt is, hogy a rendőrség nem indított nyomozást, mert egyik érintett sem tett büntető feljelentést. A közlemény szerint a főapátság kiemelten fontosnak tartja, hogy átvilágítsa a múltját és a „visszaéléseket feldolgozza”. A feltárás mellett a vizsgálatnak a jóvátétel és a megelőzés is a célja. A dokumentum szerint a Pannonhalmi Bencés Gimnázium időközben az UNICEF szakmai irányelveinek megfelelő gyermekvédelmi intézkedéseket vezetett be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik