Belföld

Halálos kór támadja a lovakat Magyarországon

A fertőző kékvérűséget a HIV-vírus rokona okozza. A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy sokan elmulasztják a kötelező szűrővizsgálatokat.

Súlyos fertőzés terjed Magyarországon a lovak között, kilenc településen karantént rendeltek el, két állatot már el is kellett altatni. Fertőző kékvérűségről van szó, amely az embereknél az AIDS betegséget okozó HIV vírus rokona. Vérrel terjed, főleg rovarok terjesztik – írja a VS.

A betegség gyógyíthatatlan, védőoltás sincs ellene. A megfertőzött állatokat más lehetőség híján elaltatják. A két elaltatott állaton kívül másik hat ló vérvizsgálata szintén pozitív lett.

A karantén alatt az állatok nem szállíthatóak, így nem is versenyezhetnek. A lovasok nem tudják, hol számíthatnak arra, hogy felbukkan a fertőzés, pontosabban egy olyan ló, amelyben lappang a kór – nincs olyan adatbázis, amelyből látható lenne, hogy melyik ló lehetett együtt olyan állatokkal, melyekről akkor még nem derült ki, hogy fertőzöttek.

Azok a lovak jelentenek fertőzésveszélyt, melyek érintkezésbe kerültek más olyan állatokkal, melyek tulajdonosai elmulasztották a kötelező szűrővizsgálat elvégeztetését. Bodó Gábor, a Lógyógyászati Tanszék vezetője ugyanakkor azt mondta: nem nőtt a járványveszély, a megnövekedett esetszám annak köszönhető, hogy több vizsgálatot végeznek. A más állományokkal érintkező lovakat évente, a többit háromévente lenne kötelező alávetni szűrővizsgálatnak, de ezt nem minden gazda tartja be, vannak olyan helyek is, ahol több száz lovat tartanak, de állatorvost be sem engednek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik