Belföld

Áradnak a magyar folyók

duna áradás (Array)
duna áradás (Array)

A legtöbb helyen hétfőn és kedden várják a tetőzést.

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna felső szakaszán, Nagybajcsnál – közölte a vízügyi főigazgatóság szóvivője az MTI-vel. A tetőzés hétfő reggel várható, a vízállás rövid ideig a másodfokú készültségi szintet is elérheti. Hétfő este Komáromnál is elsőfokú készültségre lehet számítani, Esztergomnál viszont várhatóan csak közelíti majd a vízállás ezt a szintet.

A Mura magyarországi szakaszán ugyancsak elsőfokú árvízvédelmi késültség van. A folyó szombaton egész nap egyenletesen áradt, vasárnap is további fél méteres áradás várható. Letenyénél vasárnap éjjel másodfokot megközelítő vízállással tetőzik az áradás.

A Dráván is várható árhullám, Drávaszabolcsnál kedd reggel rendelhetik el az elsőfokú készültséget, a Lajta pedig várhatóan hétfő reggel tetőzik Mosonmagyaróvárnál, a másodfokot megközelítő szinten.

A Rába és a Mura vízgyűjtőin az elmúlt 24 órában 10-25 milliméter eső esett, a Duna bajorországi vízgyűjtőjén pedig sokfelé mértek 10 milliméter feletti, helyenként akár 30 milliméter csapadékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik