Belföld

Rogán Antal háttérkormányt alakíthat

rogán antal (Array)
rogán antal (Array)

Lázár János fölé helyezné a miniszterelnök Rogán Antalt, aki hamarosan kabinetfőnökké válhat. Kettejük harca remivel ért véget. Az még homályos, ki válthatja Rogánt a Fidesz-frakció élén, még akár Kósa Lajost sem úszhatják meg a képviselők.

Egyre bonyolultabb lesz összerakni, kinek mi a felelősségi köre a klasszikus minisztériumi szisztémát tágan értelmező Orbán-kormányban: az Index szerint ugyanis Rogán Antal egyfajta minikormányt alakíthat Orbán Viktor tudtával, sőt akaratával.

A tervek szerint Rogán lesz a miniszterelnök kabinetfőnöke. Rogán maga nem akart erről nyilatkozni, így nem tudni, mi lesz pontosan a feladata, de várhatóan több ügyet maga a kormányfő fog hozzáutalni. Az Index szerint az egyik legfontosabb pozíció lesz a kormányban a kabinetfőnöké, szinte csak rajta keresztül lehet majd eljutni Orbánhoz.

A kabinet a lap szerint egyfajta minikormány lesz, külön apparátussal, főosztályokkal, osztályokkal, akár az államigazgatás minden területének lesz külön felelőse. Így a számítások szerint könnyebb lesz átnyomni a miniszterelnök akaratát bármilyen kérdésben.

Lázár vs. Rogán

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János és Rogán konkurenciaharca ezzel új fordulatot vesz. Rogán kabinete ugyan gyakorlatilag a Miniszterelnökségen belül működik majd, mégis közvetlenül a kormányfő irányíthatja.

A lap szerint a kabinet nem újdonság, már tavaly májusban pletykáltak a tervekről a párton belül. Eleinte Lázár még nagyon ellenkezett, épp ekkor derültek ki a botrányos ügyek róla és Rogánról is, amit mindketten a másik áskálódásának tudtak be. Azóta ők kiegyeztek, Lázár belement Rogán új posztjába, sőt örül, hogy több népszerűtlenséget szülő feladatkörtől megszabadul.

Jelenleg Rogán vezeti a parlamenti Fidesz-frakciót, és állítólag nem egyszerű utódot találni a feladatot jól ellátó politikus helyére. A szóbeszéd három nevet emleget: Kósa Lajos (akiben kissé megrendült Orbán bizalma), Németh Szilárd (aki nem biztos, hogy elég lenne a poszttal járó felelősséghez) és Tuzson Bence (aki viszont még újonc a parlamentben).

A kérdések az őszi pártkongresszusig dőlnek el, módosulhat ekkor a párt alelnöki rendszere. A lap fideszesektől úgy tudja, Lázár nem indul újra a posztért, Rogán igen, a XII. kerületbe visszavonult Pokorni Zoltán helye meg még bizonytalan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik