Belföld

Ők lesznek Magyarország új nagykövetei

Ismét új nagyköveteket nevezett ki, többek portfólióján pedig módosított a kormány a Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelentek szerint.

A határozatok alapján visszahívták a ljubljanai nagykövetség éléről Szent-Iványi Istvánt, helyére Szilágyiné Bátorfi Edit kerül. Gruber Attila László kerül a canberrai nagykövetség élére és látja el az ország képviseletét Új-Zélandon, Pápua Új-Guineában, a Fidzsi-szigeteken, Tongán és Szamoán is. Ezt a posztot korábban Sikó Anna látta el.

Czibere Csaba vezeti az ammáni nagykövetséget, amelyet eddig Jungbert Béla irányított.

Visszahívták László Bélát a pretoriai nagyköveti posztról, a diplomata korábban ellátta Magyarország képviseletét Szváziföldön, Mozambikban, Namíbiában, Zimbabwében, Lesothóban, Botswanában és Zambiában is. Ezt a pozíciót Király András László kapja meg, aki egyúttal Angolában, Mauritiuson és Madagaszkáron is képviseli majd Magyarországot.

Visszahívták Kocsis Sándort is a nairobi nagykövetség éléről, eddig a diplomata látta el az ország képviseletét Etiópiában, Ugandában, Dzsibutiban, Tanzániában, Burundiban, Ruandában, a Közép-afrikai Köztársaságban és Szomáliában is. A nairobi nagykövetség vezetésére Máthé László Eduárdot nevezték ki, az ő portfóliójához Etiópia, Uganda, Dzsibuti, Tanzánia, Szomália és a Kongói Demokratikus Köztársaság tartozik.

Csuday Balázst nevezték ki a quitói nagykövetség élére, portfoliójához tartozik Magyarország képviselete Kolumbiában és Venezuelában is.Sándorfi Eszter athéni nagykövet látja el Magyarország képviseletét Cipruson is, miután az ottani nagykövetséget bezárták. Kiss Gábor ankarai nagykövet pedig Afganisztánban is képviseli ezentúl az országot, miután Drágos Antalt visszahívták a kabuli nagykövetség éléről.

Cséfalvay Zoltán, aki Magyarországnak a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) melletti párizsi állandó képviseletét vezeti, ezentúl az UNESCO-képviseletet is irányítja.

A határozatok értelmében egyúttal felmentették megbízatása alól Kőrösi Csabát, aki Magyarország New York-i ENSZ-képviseletét vezette. Helyére Bogyay Katalin kerül, aki korábban az UNESCO-képviseletet irányította. Hevesi Ágnest, Zalai Csabát és Kovács Barnabást rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté, Németh Zoltánt és Mezei István Gyulát pedig rendkívüli követté és meghatalmazott miniszterré nevezték ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik