Belföld

NEKI: Törvénytelen az ózdi lakásrendelet

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 05. 21. 16:14

Több ponton is diszkriminatív, jogsértő a jobbikos vezetésű Ózd új, nem egészen kéthetes lakásrendelete a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) szerint.

Törvényességi felülvizsgálatot kért a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivataltól Ózd Város Közgyűlése lakásrendeletének több pontjával kapcsolatban – számolt be közleményében a civilszervezet.

A NEKI megítélése szerint törvénysértő és alkotmányellenes az a rendelkezés, miszerint nem kaphat szociális bérlakást a Borosod megyei városban az, aki bármilyen okból kifolyólag büntetett előéletűnek minősül. „Álláspontunk szerint a szociális rászorultság nem függhet össze azzal, ha valakit a Büntető törvénykönyv alapján bármilyen jellegű bűncselekmény elkövetése miatt korábban elítéltek. Az erkölcsi bizonyítvány megkövetelésével igényelhető szociális lakásigénylés tipikusan nem egyetlen személyhez köthető eljárás, hanem a rászoruló család egészéhez, így a család egyik tagjának esetleges büntetett előélete nem eredményezheti azt, hogy a szociális ellátás e fajtájából az egész család kiszoruljon” – érvelnek.

Ózd képviselő-testülete május 6-i ülésén szavazta meg az új lakásrendeletet, amely kiköti azt is, hogy nem kaphat bérlakást az, aki bizonyíthatóan megrongált vagy kárt okozott korábban szociális bérlakásban. A NEKI közleményében felhívja a figyelmet, hogy ez a kitétel „akkor felelhet meg az alkotmányos követelményeknek és a magasabb szintű törvénynek, ha csak az zárható ki a lakásigénylők köréből, akit szociális bérlakás megrongálása miatt jogerősen marasztaltak el.” A szervezet álláspontja szerint „aki jogerős ítélet alapján rongálás miatt büntetésben részesült, illetve a károkozó magatartásával okozott kárt megtérítette, az igénylői nyilvántartásban újra szerepelhetne.”

A rendelet szerint a szociális lakásigénylők nyilvántartásából ki van zárva az is, akinek a bérbeadóval kötött korábbi bérleti szerződése a bérbeadó által rendkívüli felmondásra került. A NEKI szerint a rendkívüli felmondási ok az esetek nagy részében lakbértartozás, a szabályozás pedig azt eredményezi, hogy a legszegényebb, munkanélküliségtől sújtott korábbi bérlők akkor sem tudnak szociális bérlakáshoz jutni, ha időközben a tartozásaikat megfizették, és a rendelet további feltételeinek maradéktalanul megfelelnek. „A lakásban lakó személyek számának korlátozása is súlyosan sérti a magánélet sérthetetlenségéhez való jogot és az alaptörvény XIX. cikkét is. A szabályozás közvetett hátrányos megkülönböztetést valósít meg azzal, hogy a nagycsaládos, nagyon rossz anyagi körülmények között élőket sújtja, és igyekszik kizárni a szociális bérlakásokból” – szögezi le a szervezet.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla: nagy port kavart annak az édesanyának a története, akit Down-szindrómás fiával küldtek utcára az új ózdi lakásrendelet értelmében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.