Belföld

NEKI: Törvénytelen az ózdi lakásrendelet

Több ponton is diszkriminatív, jogsértő a jobbikos vezetésű Ózd új, nem egészen kéthetes lakásrendelete a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) szerint.

Törvényességi felülvizsgálatot kért a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivataltól Ózd Város Közgyűlése lakásrendeletének több pontjával kapcsolatban – számolt be közleményében a civilszervezet.

A NEKI megítélése szerint törvénysértő és alkotmányellenes az a rendelkezés, miszerint nem kaphat szociális bérlakást a Borosod megyei városban az, aki bármilyen okból kifolyólag büntetett előéletűnek minősül. „Álláspontunk szerint a szociális rászorultság nem függhet össze azzal, ha valakit a Büntető törvénykönyv alapján bármilyen jellegű bűncselekmény elkövetése miatt korábban elítéltek. Az erkölcsi bizonyítvány megkövetelésével igényelhető szociális lakásigénylés tipikusan nem egyetlen személyhez köthető eljárás, hanem a rászoruló család egészéhez, így a család egyik tagjának esetleges büntetett előélete nem eredményezheti azt, hogy a szociális ellátás e fajtájából az egész család kiszoruljon” – érvelnek.

Ózd képviselő-testülete május 6-i ülésén szavazta meg az új lakásrendeletet, amely kiköti azt is, hogy nem kaphat bérlakást az, aki bizonyíthatóan megrongált vagy kárt okozott korábban szociális bérlakásban. A NEKI közleményében felhívja a figyelmet, hogy ez a kitétel „akkor felelhet meg az alkotmányos követelményeknek és a magasabb szintű törvénynek, ha csak az zárható ki a lakásigénylők köréből, akit szociális bérlakás megrongálása miatt jogerősen marasztaltak el.” A szervezet álláspontja szerint „aki jogerős ítélet alapján rongálás miatt büntetésben részesült, illetve a károkozó magatartásával okozott kárt megtérítette, az igénylői nyilvántartásban újra szerepelhetne.”

A rendelet szerint a szociális lakásigénylők nyilvántartásából ki van zárva az is, akinek a bérbeadóval kötött korábbi bérleti szerződése a bérbeadó által rendkívüli felmondásra került. A NEKI szerint a rendkívüli felmondási ok az esetek nagy részében lakbértartozás, a szabályozás pedig azt eredményezi, hogy a legszegényebb, munkanélküliségtől sújtott korábbi bérlők akkor sem tudnak szociális bérlakáshoz jutni, ha időközben a tartozásaikat megfizették, és a rendelet további feltételeinek maradéktalanul megfelelnek. „A lakásban lakó személyek számának korlátozása is súlyosan sérti a magánélet sérthetetlenségéhez való jogot és az alaptörvény XIX. cikkét is. A szabályozás közvetett hátrányos megkülönböztetést valósít meg azzal, hogy a nagycsaládos, nagyon rossz anyagi körülmények között élőket sújtja, és igyekszik kizárni a szociális bérlakásokból” – szögezi le a szervezet.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla: nagy port kavart annak az édesanyának a története, akit Down-szindrómás fiával küldtek utcára az új ózdi lakásrendelet értelmében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik