Belföld

Kilakoltatás Ózdon: „Down-kóros gyerekemmel együtt tettek utcára”

Fogyatékkal élő gyermeket nevelő édesanyát küld utcára Ózd jobbikos polgármestere, Janiczak Dávid – számol be a Magyar Narancs.

Egy május elejétől érvénybe lépett rendelet a korábbiakhoz képest sokkal többet követel meg azoktól, akik Ózdon önkormányzati bérlakáshoz akarnak jutni – írja a Magyar Narancs. A változtatás értelmében rendszeres jövedelemmel kell rendelkezni az igénylőknek, ugyanakkor a jövőben megkövetelik az erkölcsi bizonyítványt is, emellett a kedvezményezettek nem halmozhatnak fel tartozást, és a bérlakás használatát 8 négyzetméter/ főhöz kötik, miközben nem igényelhetnek szociális bérlakást azok a családok sem, akiknek tartozás miatt kellett felbontani a szerződését.

Az egyik, szociális bérlakásából az utcára küldött édesanya, Paternák Lászlóné a lapnak elmondta: „Down-kóros gyerekemmel együtt tettek utcára, most 14 800 forintból élünk hárman, és ha a Németországban dolgozó két lányom nem támogatna bennünket, már éhen haltunk volna. Így csak hajléktalanok lettünk.” A család nemrég kapta meg a hivatalos értesítést: menniük kell az önkormányzati ingatlanból. Paternák Lászlóné a lapnak kifejtette: korábban élettársával lakott az ózdi Velence lakótelepen – ahol jelenleg uniós pályázatból teleprehabilitáció zajlik -, azonban ma már egyedülálló, korábbi élettársa nem él velük, ő pedig máig nem tudott bejelentkezni a lakásba. Fogyatékossággal élő fia speciális iskolába jár, de emellett további felügyeletet is igényel, így az édesanya nem tud dolgozni, míg másik gyereke még középiskolás. A családot jelenleg az asszony családja fogadta be.

Az édesanya elmondta: 68 ezer forint adósságuk gyűlt össze, ebből 50 ezret befizetett, de azóta megtudta, hogy nem adhat be lakásigényt, mivel nincs jövedelme, amiből befizetné a kauciót és kiegyenlítené a fenntartási költségeket. A késve leadott papírok miatt az ápolási díjat is elveszítette – írja a Magyar Narancs.

Érthetetlen folyamat Ózdon

A lap megszólaltatta Ózd jobbikos polgármesterét, Janiczak Dávidot is, aki hangsúlyozta: mintegy két évtizede érthetetlen folyamat indult el Ózdon, ami máig tart. Néhányan rombolni kezdték a város tulajdonában álló házakat, lakásokat: a város mintegy 750 lakást veszített el ilyen módon. Ózdon a bérlők mára 38 millió 973 ezer forint lakbérhátralékot és 24 millió 680 ezer forint egyéb adósságot halmoztak fel, azaz ez a két összeg bőven meghaladja a 60 millió forintot is. Az ingatlankezelő Ózdinvest Önkormányzati Beruházásszervező Kft.  igyekezett behajtani a követelését, ennek sikertelenségéről a leírt számok tanúskodnak a polgármester szerint. Az adósság behajtására számos ügy került a bírósági végrehajtókhoz, akik legvégső megoldásként a kilakoltatást lebonyolítják. Janiczak példaként említette azt a családot, amely 1996 óta semmiért nem fizetett, az elrendelt kilakoltatás előtt viszont ki akarta egyenlíteni 530 ezer forintra duzzadt tartozását.

Ózdon idén hét kilakoltatás volt, ennek kétszerese várható a következő hetekben. További részletek a Magyar Narancs cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik