Belföld

Kovács „Kokó” rászámol Orbánra

kokó (Array)
kokó (Array)

„A Fidesznek 2018-ig sokat kell változnia, mert különben nem csak az én szavazatomat fogja elveszíteni” – mondja az olimpiai és világbajnok ökölvívó, most a Heti Válasznak.

Kovács „Kokó” István nagy feltűnést keltett, amikor azt mondta a Hír TV-ben, ő nem fideszes. Most azt mondja – amit Facebook-oldalán már meg is írt -, hogy ezt követően elképesztő gyalázkodás hullott rá. Nem volt abban a lelkiállapotban, hogy örülni tudjon a Magyar Olimpiai Bizottságtól kapott Fair Play-díjnak.

Szerinte a közélet nem hasonlítható össze a ringgel. „Itt mélyet ütnek. Szándékosan, tudatosan szabálytalankodnak. (…) Olyan országban élünk, ahol hazug vádakkal le lehet rombolni értékeket, és ahol ez fontosabb, mint a jót, a szépet bemutatni, vagy leszámolni az árokásással.”         

Az egykori ökölvívó megismétli, semmi újat nem mondott a Hír TV-ben, arról szó sem volt, hogy letagadná, 2002-ben a Kossuth téren járt. A 2010-es kampányban nem vett részt, de szinte biztos volt abban, hogy a fideszes győzelem után rengeteg feladat vár az olyan fiatal sportdiplomatákra, mint ő.

„Nem így történt, ami talán annak is betudható – és ezzel sincs baj -, hogy a Fidesz nálam lojálisabb embereket választ. Elfogadtam: ha nem vagy pártember, akkor nehezebb a feladatokat megszerezned, hiába lennél alkalmas rá”.

Kokó arról is beszél, hogy az 1990-es választásokat leszámítva, amikor az SZDSZ-re voksolt, mindig a Fideszre szavazott, mert úgy érezte, ők a legalkalmasabbak az ország vezetésére.

Három évet ad Orbánnak

„Ennek 2014-ig meg is volt talán az alapja, 2018-ig viszont ennek a Fidesznek sokat kell változnia, mert különben nemcsak az én szavazatomat, hanem valószínűleg sok emberét fogja elveszíteni. (…) Ez az ország nem attól fog végre felemelkedni, ha a Fidesz kormányoz, hanem attól, hogy ha az, aki aktuálisan vezeti, felelősségteljesen, a nép érdekeit nézve teszi ezt. Nem érdekel, ki az. És nem érdekel az sem, hogy a széthúzást ki kezdte. Nem fogunk tudni kilépni ebből a lövészárokból, ha nem nézünk át néha, és nem vesszük észre, hogy a túloldalon is emberek vannak.”         

Egyetért azzal, ha egy közéleti szereplő vállalja politikai véleményét, de azzal nem, ha bárki gyűlöletkampányban vesz részt. Büszke arra, hogy ő ezt soha nem tette. Soha nem gondolta, hogy valaki, „aki a baloldalra szavazott, nem a józan esze és belátása tükrében tette ezt, nem feltételeztem, hogy rosszat akarna az országnak, vagy hogy bizonyos dolgokban nincs igaza.”   

Valóban elment a legszűkebb fideszes holdudvarral a 2011-es kötcsei találkozóra, de nem azért sütött bárányt, hogy bizonyítsa lojalitását. Bármelyik kormányfő meghívását örömmel venné és ugyanúgy örült a Bajnai-kormány jól sikerült intézkedéseinek, mint amilyen bátran bírálja „a Fidesz hibáit, rossz kommunikációját és borzalmas kinevezéseit. A kormány az én szavazatomnak is köszönheti a bizalmat, nem minden esetben szolgált rá. Ez nem jelenti azt, hogy ne főznék a miniszterelnöknek, ha meghív”.

Kokó bátran bevallja, bizony csalódott, amiért nem lett MOB-elnök. Felvetődött a neve különböző sportdiplomáciai feladatokra, de hamar kiderült, ezek politikai feladatok, amire ő nem alkalmas.

A partról üvölt

„Nem lettem csak ezért fideszes, és nem fogok csak ezért a jelenlegi kormány minden döntésével, emberével egyetérteni. Akkor a magyar sport nélkülem épül fel – eddig egyébként tökéletesen”. Arra nem lenne képes, amire egy politikus, hogy szembemenjen saját magával. El tudja képzelni, hogy csak így működhet.

„Egy párt zászlaját kell vinni akkor is, ha rossz irányba megy. Elhagyom a süllyedő hajót? Jelentem: mindig ennek a hajónak szurkoltam, de soha nem voltam rajta, és most is a partról üvöltök, hogy rossz irányba megy.”  

Ő nem a Fidesz vezetőinek üzen, hanem az embereknek, éspedig azt, hogy „hagyjuk abba az acsarkodást. Ne úgy tekintsenek a kormányra, hogy takarodjon, és ne vegyék pártjuk minden döntését szentírásnak. Legyenek elveik, önálló gondolataik, és ne hagyják, hogy megvezesse őket a politika.” További részletek a legfrissebb a Heti Válaszban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik