Belföld

Sváby András: Ungár Klára visszataszító nő

Kedden az egykori fideszes Ungár Klára Facebook-posztjában nevezte melegnek Szájer Józsefet és Kocsis Mátét. Sváby Andrásnak ez nem tetszett.

Ezért törölte Ungár Klárát Facebook-ismerősei közül – írta meg a Cink. Sváby András ezt szintén Facebook-posztban jelentette be, így:

“Ungár Klárát kidobtam az ismerőseim közül. Visszataszító nő. És nem azért mert meleg, hanem azért mert másokat (akik vagy melegek, vagy nem, de nem hozták meg a személyes döntésüket, hogy kiálljanak a nyilvánosság elé) bemárt.”

A SZEMA elnöke kedden a közösségi oldalon nevezett meg homoszexuálisként két fideszes politikust: Szájer Józsefet és Kocsis Mátét. A leszbikusságát nyiltan vállaló Ungár Orbán Viktor, a homoszexuálisok hazai helyzetével kapcsolatban kifejtett véleményével kapcsolatban nyilatkozott a két férfi szexuális orinetációjáról. Kocsis Máté még aznap jelezte: nem tartozik a melegek közé és jogi lépéseket tesz Ungár ellen.

A miniszterelnök a homofóbia-elllenes világnapon többek között arról beszélt, hogy Magyarország alapvetően tradicionális értékeken áll, toleráns ország, ugyanakkor a tolerancia nem azt jelenti, hogy “tőlünk különböző életfelfogásokat azonos szabályozás alá vonnánk”. A tolerancia türelmet, együttélési képességet jelent, a magyar alkotmány ezen az alapon áll, s világosan különbséget tesz a férfiak és a nők között létrejött házassági kapcsolat és az attól eltérő együttélési formák között. Ezt meg fogjuk tartani – szögezte le Orbán Viktor.

Azt is mondta: hálás a homoszexuálisok közösségének, hogy nem azt provokatív magatartást folytatja, amivel számos európai országnak meg kell küzdenie és pont az ellenkező hatást váltja ki, mint amit szeretne. Kijelentette: az érintettek Magyarországon biztonságban vannak, megkapják az őket megillető tiszteletet, s a külföldiek sem érzik ebből a szempontból veszélyes városnak Budapestet.

A Budapest Pride szervezői Facebook-posztban keltek ki a szerintük igaztalan kijelentések ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik