Belföld

A melegek is hálásak lennének Orbánnak, ha lenne miért

pride (Array)
pride (Array)

A homoszexuálisok közössége úgy véli, a kormányfő tudatosan hagyja figyelmen kívül több százezer ember élményét elnyomásról, zaklatásról, rejtőzködésről.

Orbán Viktor hétfőn – miközben hazaküldte a menekülteket – azt mondta az Index kérdésére, hogy szerinte a homoszexuálisok Magyarországon biztonságban vannak, megkapják az őket megillető tiszteletet, és a külföldiek sem érzik e szempontból veszélyes városnak Budapestet.

A kormányfő arról is beszélt, hogy hálás a magyar melegeknek, amiért nem folytatnak provokatív magatartást. Orbán fontosnak nevezte a jó együttélést. Szerinte minden úgy jó, ahogy van, ha bármelyik irányba elmozdulna a rendszer, akkor a mostani békés, nyugodt egyensúlyi állapot megszűnne, ami senkinek nem érdeke – tette hozzá.

„Magyarországon élő LMBTQ emberekként mi nem vagyunk hálásak Orbán Viktornak.” Facebook-oldalán a Budapest Pride azt írta, hogy az a politikus, aki a mai magyar LMBTQ helyzetet “békés, nyugodt, egyensúlyi állapotnak” nevezi, az tudatosan figyelmen kívül hagyja több százezer ember mindennapi élményét elnyomásról, zaklatásról, rejtőzködésről. A közösség – képe aláírásában “pride minister”-nek nevezve Orbánt, a kormányfő szavaira visszautalva, jelezte, a kormányfőt a homofóbia és transzfóbia elleni fellépés ne viccelődésre csábítsa, hanem cselekvésre. Jelezték azt is, hogy éppen az ilyen és hasonló politikai állásfoglalások miatt rendezik meg idén is a felvonulásukat.

A kormányfői nyilatkozat annak fényében különösen döbbenetes, hogy a Homofóbia és Transzfóbia Elleni Világnapon a Magyar LMBT Szövetség már jelezte, a kormány ebben a küzdelemben is szembemegy Európával. Miközben Európa országai az utóbbi évtizedekben az LMBT jogok területén komoly eredményeket értek el, Magyarország nem ebbe az irányba halad.

„Az elmúlt években az LMBT emberek élete hazánkban még nehezebbé vált az azonos nemű párok jogait korlátozó törvények (például a házasság és a család kirekesztő fogalma az új Alaptörvényben), az LMBT civilszervezeteket mint “idegen politikai ügynököket” megbélyegző kormányzati támadások, és a szélsőjobboldali ideológiák és az LMBT nyilvános eseményeket erőszakkal fenyegető politikai csoportok térnyerése miatt.”


Magyarország 2014-hez képest két helyet esett vissza az ILGA-Europe LMBT jogi indexén, már csak 16. az európai összehasonlításban, a Transgender Europe (TGEU)  nemrég publikált transzjogi térképén pedig a középmezőnyben van.

A homofóbia és transzfóbia kézzel fogható következményei szomorú képet mutatnak:

  • Magyarországon minden harmadik LMBT embert ért már hátrányos megkülönböztetés, leggyakrabban köztereken és szórakozóhelyeken.
  • A diszkriminációt tapasztaltak közül minden ötödik ember munkahelyén vagy az iskolában is tapasztalt megkülönböztetést.
  • Az LMBT emberek 16%-a homofób vagy transzfób erőszakot is elszenvedett.
  • Az LMBT emberek kétharmada életének valamely szakaszában megpróbálta elfojtani szexuális irányultságát.
  • Hazánkban a transz emberek közel fele tett már öngyilkossági kísérletet.
  • Minden ötödik transz embertől megtagadták már az orvosi kezelést – csupán transz státuszuk miatt.

2014-ben a magyar kormány még közleményben állt ki a homofóbia és transzfóbia ellen, idén ez a lépés már elmaradt – emlékeztetett a szövetség, amely sürgette, hogy a kormány nyilvánosan álljon ki az LMBT emberek jogai mellett, és tegyen meg mindent, hogy a homofób és transzfób megkülönböztetés, erőszak ne legyen a közösség mindennapjainak része.

Olvasói sztorik