Belföld

Darabokra cincálhatják az ELTE-t is

elte(960x640).jpg (Array)
elte(960x640).jpg (Array)

Miközben forrong a Corvinus budai campusa, az ELTE sorsáról is pletykák keringenek. Ingatlaneladások állnak itt is a középpontban. A Múzeum körúti és a lágymányosi campus menekülhetne csak meg egy dolgozó szerint.

Petíció indult a Budapest Corvinus Egyetem budai campusának feldarabolása ellen, amit még a Vs.hu dobott be a köztudatba mint tervet. Szerdán fórumot is tartottak, Facebook-oldal is létrejött, valamint egyre több hallgató oszt meg egyre vadabb teóriákat a jövőről. Az interneten egy hivatalosnak tűnő, valójában erősen kamugyanús dokumentum is terjed – a felhívást állítólag jegyző Thaisz Miklós a köznevelésért és nem a felsőoktatásért felel, a formai és fogalmazásbeli hibákról nem is beszélve.

A Petíciók.hu-n található egyik ilyen komment azonban egy másik egyetem, az ELTE sorsával foglalkozik.

ELTE lágymányosi campus: megmaradhat

A kommentelő magát az ELTE egyik adminisztrátorának mondja, és szerinte az ELTE is hasonló sorsra fog jutni, mint a Corvinus Kertészeti, Tájépítészeti és Élelmiszertudományi Karai. A következőket írja:

“Az ELTE hasonló sorsra fog jutni. Ha igazak a folyosói pletykák, amik egy ideje már terjengenek, akkor csak a Múzeum körúti-Rákóczi úti és a lágymányosi kampuszok fognak megmaradni! Össze lesz vonva egy karrá a PPK, TÁTK, TÓK és a Bárczy és beköltöztetik ezt az új kart a Múzeum körútra. Az ELTE-ÁJK és az Egyetemi Könyvtár Lágymányosra fog kerülni.”

ELTE Egyetem téri épület: nem marad meg?

A Múzeum körúti campust jelenleg a bölcsészkar tölti meg, míg az egyetem rektora és jogi kara az Egyetem téri régi patinás épületben, valamint egy Kecskeméti utcai épületben székel. A Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) a Kazinczy és az Izabella utcákban, a Tanító- és Óvóképző Kar a Kiss János altábornagy utcában, a Bárczy Gusztáv Gyógypedagógia Kar pedig az Ecseri úton rendelkezik épületekkel, ezeket vonnák össze. (Az eleve egyetemnek épült lágymányosi campust nem bántanák tehát, bár a komment szerint a Társadalomtudományi Kar is költözne az Északi Tömbből.) A komment azonban folytatódik:

“Az ELTE-ITK [Idegennyelvi Továbbképző Központ – a szerk.] és a Rektori Hivatal szintén a Múzeum körútra kerül, és a sportpályák egy része is el lesz adva. Hogy mire költik az így felszabadult pénzt, nem tudni, de 2016-tól az ELTE kevesebb támogatást fog kapni. Erről nem szabadna se tudnom, se írnom. Az átszervezések a háttérben nálunk már megkezdődtek. Hivatalosan augusztus 1-el lesz bejelentve és szeptemberben már az új felállás várja a hallgatókat. Az eladásra szánt épületeket fokozatosan 2016. szeptemberig kell kiüríteni. Az oka ennek a nagy titkolózásnak az, hogy félnek a diákok reakcióitól.”

A kommentben említett átszervezésekkel kapcsolatban megkerestük az ELTE-t és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Nem ez az első idei ELTE-botrány

Április közepén nagy vihart kavart, hogy az EMMI Felsőoktatási Államtitkársága több szakot meg akart szüntetni vagy át akart alakítani, köztük olyanokat is, amikre már csak fizetős helyek vannak, tehát a költségvetést sem terhelik. Akkor az ELTE Társadalomtudományi Kara tiltakozott a leghevesebben, fórumoztak, tüntettek pl. a nemzetközi tanulmányok szak megszüntetése ellen, amit még a Külügyminisztérium is ellenzett. Akkor végül meghátrált az EMMI.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik