Belföld

Tőle kap tanácsokat Orbán

A piszkos politika keresztapjaként emlegetett amerikai szakember több republikánus ügyfelét segítette már győzelemhez. A magyar kormányfőnek 5 éve dolgozik – derül ki a Magyar Narancs portréjából.

A legdörzsöltebb republikánus kampányguruk között számon tartott amerikai Arthur J. Finkelstein egy amerikai újságíró jellemzése szerint így működik, ezt tanácsolja: „Az ellenfélre fókuszálj, ne a jelöltedre!. Használj bármilyen foszlányt az ellenfél múltjából, ami alapján liberálisnak címkézheted. A hirdetésekben használj egyszerű szavakat, és Armageddon-szerű kifejezéseket, hogy növeld a jelöltek között lévő ideológiai szakadékot. Figyelmeztess arra a káoszra, amit az ellenfél kormányzása eredményezhetne. Szüntelenül ismételd a szlogeneket minden csatornán.”

Finkelstein felmérései és közvélemény-kutatásai során különös figyelmet fordít az egyes társadalmi kisebbségekkel szembeni előítéletek kitapogatására, és gyakran rájátszik az e csoportok elleni sztereotípiákra.

New York-i zsidó család gyermekeként, közelebbről egy brooklyni taxisofőr fiaként látta meg a napvilágot 1945-ben. „Tanulmányai befejezése óta – negyven éve – az amerikai politika élvonalában, de az izraeli jobboldalnak is dolgozik. Kiderül róla az is, hogy meleg létére homofób kampányok megtervezésében is részt vett.

A holnap megjelenő szám cikkéből további részletek itt olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik