Belföld

Fiatal szegedi biológus kapta idén a Bolyai-díjat

Áder János adta át Pál Csabának az elismerést a Magyar Tudományos Akadémián, amelyhez 100 ezer eurós pénzjutalom is jár.

A mai napon adta át Áder János köztársasági elnök az idei Bolyai-díjat, amelyet a tudományos életben betöltött meghatározó szerep elismeréséért ezúttal nyolcadik alkalommal ítélt oda a független díjbizottság. A 2015-ös év díjazottja Pál Csaba biológus, az MTA SZBK tudományos főmunkatársa, aki a genetikai rendszerek és biológiai hálózatok evolúciójával foglalkozik.

100 ezer euró is jár vele

Harmadik alkalommal köszönthetnek biológust a Bolyai-díj díjazottai között, hiszen ezen a szakterületen működő tudósként Freund Tamás és Nusser Zoltán után ezúttal a 40 éves Pál Csaba kapta a 100.000 Euróval járó díjat, melyet a további kutatások finanszírozására fordíthat. A Magyar Tudományos Akadémia közreműködésével felkért 14 tudósból álló, a mindenkori köztársasági elnök elnökletével működő díjbizottság ezúttal is zártkörű tanácskozást követően választotta ki az idei díjazottat. A nyolcadik alkalommal odaítélt elismerést Áder János köztársasági elnök adta át a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

A Bolyai-díjat magántőkéből hozták létre abból a célból, hogy kétévente olyan magyar állampolgárságú, illetve magyar származású személy munkáját ismerjék el, aki nemzetközi mércével is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, a tudományos utánpótlás nevelése, illetve ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén. A 2015-ös évben a T-Systems Magyarország is a kezdeményezés mellé állt.

Pál Csaba

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának kutatója 2008 óta, a Biokémiai Intézet tudományos főmunkatársa, az Evolúciós Rendszerbiológiai csoport vezetője. Orvos családból származik, de ő nem a családi hagyományt követte, inkább biológus lett, majd szakosodott és elkezdett a genetikai rendszerek és biológiai hálózatok evolúciójával foglalkozni. Doktori diplomáját 2002-ben szerezte meg az Eötvös Lóránt Tudományegyetemen, majd ösztöndíjjal több évet töltött külföldön. Volt alkalma kutatni Oxfordban, Heidelbergben, valamint Olaszországban is.

Kutatócsoportjának egyik fontos célja, hogy már ismert antibiotikumok kombinációjának használatával tegyék hatékonyabbá a kórokozók elleni küzdelmet.

Dr. Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke, illetve a Szegedi Tudományegyetem rektora korábban elmondta: „A díj mélyen beágyazódott a tudományos közéletbe, úgy hisszük, nem csupán aspirációnk ez, de ténylegesen is a „magyar” Nobel Díjként tartják számon a szélesebb értelmiségi közvéleményben.” . Az eddigi tapasztalatok is azt mutatják, hogy mindegyik díjazott saját területén nagykövete lett a magyar tudománynak és szélesebb körben is megismertette a tudományos munka jelentőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik