Belföld

Fiatal szegedi biológus kapta idén a Bolyai-díjat

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 05. 17. 18:51

Áder János adta át Pál Csabának az elismerést a Magyar Tudományos Akadémián, amelyhez 100 ezer eurós pénzjutalom is jár.

A mai napon adta át Áder János köztársasági elnök az idei Bolyai-díjat, amelyet a tudományos életben betöltött meghatározó szerep elismeréséért ezúttal nyolcadik alkalommal ítélt oda a független díjbizottság. A 2015-ös év díjazottja Pál Csaba biológus, az MTA SZBK tudományos főmunkatársa, aki a genetikai rendszerek és biológiai hálózatok evolúciójával foglalkozik.

100 ezer euró is jár vele

Harmadik alkalommal köszönthetnek biológust a Bolyai-díj díjazottai között, hiszen ezen a szakterületen működő tudósként Freund Tamás és Nusser Zoltán után ezúttal a 40 éves Pál Csaba kapta a 100.000 Euróval járó díjat, melyet a további kutatások finanszírozására fordíthat. A Magyar Tudományos Akadémia közreműködésével felkért 14 tudósból álló, a mindenkori köztársasági elnök elnökletével működő díjbizottság ezúttal is zártkörű tanácskozást követően választotta ki az idei díjazottat. A nyolcadik alkalommal odaítélt elismerést Áder János köztársasági elnök adta át a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

A Bolyai-díjat magántőkéből hozták létre abból a célból, hogy kétévente olyan magyar állampolgárságú, illetve magyar származású személy munkáját ismerjék el, aki nemzetközi mércével is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, a tudományos utánpótlás nevelése, illetve ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén. A 2015-ös évben a T-Systems Magyarország is a kezdeményezés mellé állt.

Pál Csaba

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának kutatója 2008 óta, a Biokémiai Intézet tudományos főmunkatársa, az Evolúciós Rendszerbiológiai csoport vezetője. Orvos családból származik, de ő nem a családi hagyományt követte, inkább biológus lett, majd szakosodott és elkezdett a genetikai rendszerek és biológiai hálózatok evolúciójával foglalkozni. Doktori diplomáját 2002-ben szerezte meg az Eötvös Lóránt Tudományegyetemen, majd ösztöndíjjal több évet töltött külföldön. Volt alkalma kutatni Oxfordban, Heidelbergben, valamint Olaszországban is.

Kutatócsoportjának egyik fontos célja, hogy már ismert antibiotikumok kombinációjának használatával tegyék hatékonyabbá a kórokozók elleni küzdelmet.

Dr. Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke, illetve a Szegedi Tudományegyetem rektora korábban elmondta: „A díj mélyen beágyazódott a tudományos közéletbe, úgy hisszük, nem csupán aspirációnk ez, de ténylegesen is a „magyar” Nobel Díjként tartják számon a szélesebb értelmiségi közvéleményben.” . Az eddigi tapasztalatok is azt mutatják, hogy mindegyik díjazott saját területén nagykövete lett a magyar tudománynak és szélesebb körben is megismertette a tudományos munka jelentőségét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.