Belföld

PM: embertelen a Jobbik ózdi szegényüldözése

Janiczak Dávid ózdi polgármester hamar bemutatta, hogy működik a Jobbik gyűlöletpolitikája a gyakorlatban – állítja a Párbeszéd Magyarországért (PM).

Az adatvédelmi biztos által is elítélt videós közmunkás-fenyítés után a Jobbik üdvöskéje az új lakásrendeletet is arra használja, hogy büntesse és elüldözze a szegényeket kezdi közleményét a PM. A párt szerint „Janiczak azon dolgozik, hogy minél többeket lakoltasson ki és tegyen földönfutóvá”, hozzátéve: akár néhány tízezer forintos hátralékkal is utcára tesznek törleszteni akaró családokat, akik az új rendelet értelmében soha többé nem is kaphatnak Ózdon állandó önkormányzati bérlakást. Jelenleg 30 család ellen folyik eljárás, többeket már ki is lakoltattak – tájékoztat a PM.

A párt úgy látja: egyértelmű, hogy a jobbikosok ki akarják üldözni a városból a szegényeket és a cigányokat. Mint írják, „Ózd kísérleti laboratórium. Itt láthatjuk, hova vezetne a gyűlöletpolitika országos szinten.”

A PM tájékoztatása szerint a párt szóvivője, Tordai Bence a helyszínen tájékozódott, és Sebestyén Nikolettával, a PM ózdi ügyvivőjével közös sajtótájékoztatójuk után vitába szálltak Janiczak Dáviddal is. „A polgármester jól megtestesíti a Jobbik cukiságmázzal leöntött, de mélyen embertelen politikáját, amely nem megoldani, csak súlyosbítani és áthárítani képes a problémákat” – fogalmaz a közlemény.

A PM az alapvető jogok biztosához és a kormányhivatalhoz fordul, hogy „vizsgálják ki és számolják fel a törvénytelen és embertelen ózdi gyakorlatot”.

Ahogyan korábban megírtuk: a Janiczak vezette ózdi képviselő-testület módosított egy helyi rendeleten, így a város a jövőben szigorúbb szabályok mellett ad ki szociális bérlakásokat. A Magyar Narancs cikkében megszólalt egy édesanya, aki Down-szindrómás gyermekével küldtek utcára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik