Belföld

„A nemi identitás minden ember emberi mivoltának szerves része”

Sokan kénytelenek eltitkolni szexuális irányultságukat környezetük előtt – hívta fel a figyelmet az alapvető jogok biztosa.

A szexuális kisebbségek megkülönböztetésének tilalma az emberi méltóság érinthetetlen alapjogához tartozik – emlékeztetett az alapvető jogok biztosa a Homofóbia Ellenes Világnap alkalmából kiadott közleményében.

A szexuális irányultság és a nemi identitás minden ember méltóságának és emberi mivoltának szerves része, nem képezheti hátrányos megkülönböztetés vagy bántalmazás alapját – írta Székely László. Az egyenlő méltóság jogának feltétlen tisztelete alapvető feltétele egy toleráns, befogadó társadalom kialakításának – tette hozzá.

Az EU Alapjogi Ügynökségének kutatásai ugyanakkor azt igazolják, hogy a szexuális kisebbségeket gyakran éri megkülönböztetés, verbális vagy fizikai atrocitás. Sokan ezért identitásukat elrejtve kénytelenek élni. Az ügynökség felmérése szerint a fiatal válaszadók 67 százaléka eltitkolja szexuális irányultságát környezete előtt, a rejtőzködés miatt gyakran az őket ért sérelmek orvoslása érdekében sem fordulnak az állami intézményekhez, hatóságokhoz. Elszigeteltségüket jelzi a körükben elkövetett öngyilkosságok aggasztóan magas aránya is.

„Egy jogállamban minden állami szervnek kiemelt feladata, hogy biztonságos, befogadó környezetet teremtsen a területén élő személyek számára, függetlenül azok bőrszínétől, életkorától, nemétől, egészségi állapotától, szexuális irányultságtól, nemi identitásától vagy bármely más védett tulajdonságától” – hangsúlyozta a biztos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik