Belföld

Másodfokú viharfigyelmeztetést adtak ki szerdára

viharfelho(960x640).jpg (Array)
viharfelho(960x640).jpg (Array)

Az ország hat nyugati megyéjére másodfokú, hatra pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szerdára heves zivatar és felhőszakadás miatt.

Szerdán délután először az Alpokalján várható zivatar. A nyugatról kelet felé áthelyeződő zivatarok este már a Dunántúl többi részére is átterjednek. Az Alpokalja mellett kiemelten a Dunántúl középső térségében valószínű több helyen zivatar. Heves kísérőjelenségek jó eséllyel előfordulhatnak, 80-100 km/h-t meghaladó szélrohamok, nagy méretű jég és lokálisan rövid idő alatt 30-50 mm csapadék valószínű helyenként. A zivatarok várhatóan késő este érik el a Duna vonalát, így éjfél körül már az Alföldön is előfordulhat intenzív zivatar. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint hat megyében narancssárga(másodfokú), hat megyében pedig citromsárga (elsőfokú) a veszélyjelzés szintje.

Hajnalban és kora reggel az ország nagyobb részén fátyolfelhős lesz az ég, de északi és a keleti országrészben átmenetileg vastagabb felhők is megjelennek, és néhol jelentéktelen eső is előfordulhat. Délelőtt észak felől csökken a felhőzet, többórás napsütés mindenütt várható, majd gomolyfelhők képződnek.

 
Fotó: MTI / Varga György 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8, 16 fok között alakul, a Dunántúl magasabb részein lesz a legenyhébb idő, az Északi-középhegység völgyeiben azonban hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 23 és 28 fok között valószínű, a Fertő-tó környékén és az északkeleti határvidéken lehet hűvösebb.

Csütörtökön az átmeneti felszakadozások, rövid napos időszakok mellett gyakran lesz erősen felhős az ég, és sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. A szél északnyugatira fordul, néhol megerősödik, illetve zivatarok környezetében is lehet szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között alakul, délen lesz a melegebb.

Pénteken átmeneti felhőzet-csökkenés után napközben többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, többfelé várható újabb eső, zápor, helyenként zivatar is lehet. A keleti, északkeleti szél néhol a Dunántúlon megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 14 és 20 fok között alakul, de a vékonyabb felhővel borított, átmenetileg csapadékmentes területeken 23, 24 fok is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik