Belföld

Orbán: „Amíg Európa vitázik, a kelet dolgozik”

Orban-Viktor-a-parlamentben(960x640).jpg (Array)
Orban-Viktor-a-parlamentben(960x640).jpg (Array)

„A különös magyar észjárás beköltözik a politika és a közélet világába is” – fejtegette a miniszterelnök.

„Ideológiai rögeszmék” helyett a „valóság problémáival” kell foglalkozni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarország Barátai Alapítvány második világtalálkozóján Budapesten.

„A különös magyar észjárás nem áll meg a tudomány és a kultúra határainál, hanem beköltözik a politika és a közélet világába is” – taglalta a miniszterelnök, aki szerint túl kell látni Magyarország és Európa határain. „Aki nem figyel, nem fogja megérteni, mi történik, vesztese lesz a változásoknak” – mondta Orbán, aki szerint Európa tétovázik: „a kontinens elbizonytalanodott saját identitásával, céljaival kapcsolatban”. Szerinte senki nem lehet biztos abban, hogy a párizsi terrormerénylet utáni sokkból alkalmas válaszok fognak megszületni. „Míg Európa változatlanul a multikulturalizmus, a politikai korrektség, és hasonló bűvszavak varázsában vívja vitáit például a bevándorlásra vonatkozóan, addig Ausztrália képes megvédeni a határait” – jelentette ki Orbán.

„Egy bizonytalan és kiszámíthatatlan világban nekünk, európaiaknak komolyabban kellene vennünk azokat a válaszokat, amelyeket az életösztöneink diktálnak, ahelyett, hogy a vudu és a tabu világába menekülnénk saját életünk kérdései elől” – hangoztatta. Szerinte amíg Európa vitázik, addig a kelet dolgozik.

A miniszterelnök által szombaton elmondottak a pénteki rádióinterjúban elhangzott kijelentések egyenes folytatásának tekinthetők: akkor olyanokat mondott Orbán, minthogy a menekültügy megoldásához a bevándorlókat Európába szállító embercsempész-hajókat kell megsemmisíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik