Belföld

Ugyanazért halnak a magyarok, de korábban és többen

temetes(210x140).jpg (Array)
temetes(210x140).jpg (Array)

Magyarországon még mindig keringési betegségekben halnak meg a legtöbben, de egyre nő a daganatos és a légzőszervi rendellenesség okozta halálozások aránya – írja a Magyar Nemzet.

A KSH adataira támaszkodó írás szerint a magyar halálozási arányszám legutóbb az ötödik legrosszabb volt az EU-ban, 100 ezer lakosra 420-szal több halálozás jutott, mint a legjobb mutatóval rendelkező Olaszországban. Az Európai Unióban százezer lakosra 595 halálozás jut, míg hazánkban 898,6. A magyarok általában ugyanolyan betegségekben halnak meg, mint más uniós polgárok, de többen és korábban, mint másutt.

Magyarországon 2013-ban a keringési és a daganatos betegségek tették ki az összes halálozás 76 százalékát. Keringési gondok miatt több nő, daganatos betegségben több férfi hunyt el. 2000 és 2013 között a halálozási arányszám a férfiaknál csökkent, a nőknél emelkedett.

2013-ban a korábbinál több férfi halt meg daganatos, légző- és emésztőrendszeri betegségben, valamint erőszakos okok miatt. A nők között sokkal gyakrabban vezettek halálhoz a keringési rendszer betegségei.

Hatalmasak az országon belüli eltérések, a fejlettebb régiókban folyamatosan javulnak a mutatók, de a legrosszabb helyzetű Észak-Magyarországé az országos átlaghoz képest is romlott. A halandóság területi különbségeinek hátterében a régió gazdasági fejlettsége, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés eltérő mértéke, illetve a társadalmi státus is állhat. További részletek a Magyar Nemzetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik