Belföld

Pórul járt a földmutyit leleplező gazda, a föld azé, akinek adják

A bíróság 1 millió 324 ezer forint kártérítés megfizetésére kötelezte – írja a Népszabadság.

Böcsödi Gergely földhaszonbérleti pályázóként kezdte, jelképes földfoglalóként folytatta, most pedig pervesztes lett. A Székesfehérvári Törvényszék immár jogerősen 1 millió 324 ezer forintos kártérítés és 80 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte, amiért két éve bevetette napraforgóval azt a földdarabot, amelyet az állam jogszerűtlenül – a 6 ezer aranykoronás limitet meghaladva – másnak adott.

A bíró szerint nem volt joga ahhoz, hogy így hívja fel a figyelmet a törvénytelenségre, amelynek vizsgálatára sem az első, sem a másodfok nem érezte magát illetékesnek.

A hallgatóságot a tárgyalás közben többször figyelmeztették, mert többen „Igazságot, nem jogot!” követeltek. A jogerős ítélet után a fiatal gazda azt mondta a Népszabadságnak, hogy szomorú. A bíróság nem méltányolta, hogy ő hívta fel a figyelmet a pályázati jogsértésre, ami szerinte alkotmányos kötelessége volt. Ráadásuk a kormány pedig évekkel ezelőtt azt ígérte, földhöz juttatja a fiatal gazdákat. A föld másé lett, ő meg fizethet. A Böcsödi Gergely mögött álló Fejér Szövetség képviselői gyűjtést kezdeményeztek azért, hogy a gazda ki tudja fizetni a megítélt összeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik