Belföld

Új alapellátási törvény: a körzethatárokba is belenyúlhatnának az önkormányzatok

A törvény társadalmi vitára bocsátott változatába számos orvos- és betegbosszantó elem került – írja a Népszabadság.

A jogszabály – amely eredetileg éppen a háziorvosok kedvét keresné – nem szűntetné meg a háziorvosi praxisok önkormányzati függőségét, sőt, szabad kezet adna a helyhatóságoknak a körzethatárok módosításában és a szabad orvosválasztással kapcsolatban is homályosan fogalmaz – számol be a Népszabadság.

A körzethatárok megpiszkálásával bármelyik háziorvos élete megkeseríthető, hiszen a doktor tömegével veszítheti el saját vagy nyerheti más a szomszéd körzet betegeit. Az alapellátás most az önkormányzatok feladata: közalkalmazott orvosokat, illetve vállalkozóként működő doktorokat is alkalmazhatnak. A háziorvos elvileg szabadon adhatja-veheti a praxisjogot, viszont ha az önkormányzatnak nem tetszik az új orvos, meghiúsíthatják, hogy praktizáljon.

Védelem is jár

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár az Alapellátók Országos Szövetségének másfél héttel ezelőtti kongresszusán elmondta: a jogszabály a fenntartón nem változtatna. A háziorvosok és a praxisok nagyobb védelme érdekében esetleges változtatási szándékai ellen jogi védelmet építenének be a jogszabályba, például egységesítenék az orvosok és önkormányzatok közötti szerződéseket.

Az új szabályozás szerint, ha az orvosnak van egyéb szakvizsgája, arra a feladatra is szerződik vele az egészségpénztár. Ösztönöznék a kötelező lakossági szűréseken való részvételt: aki igazoltan és részt vesz a szűrővizsgálatokon, valamilyen előnyt kaphat a csak előjegyzéssel elérhető ellátásokban, ennek részletei azonban még nem ismertek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik