Gazdaság

Adómentességet kapnának az orvosok

A háziorvosok mentesülnének a helyi iparűzési adó alól, a szakorvosi vizsgával rendelkezőket szakorvosként is finanszíroznák - bemutatták az új alapellátási törvény tervezetét.

napokon belül lezárul a közigazgatási egyeztetés, ezt követően bocsátják társadalmi vitára az új önálló jogszabály tervezetét, amelyet a tervek szerint május 6-án terjesztenek a kormány elé – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkára. Az idén az egészségügyi alapellátás számára biztosított plusz 10 milliárd forint mellett jövőre és 2018-ban is biztosítani kívánják ezt a többletforrást.

A jogszabály nem kíván változtatni a fenntartón, de a háziorvosok és a praxisok nagyobb védelme érdekében az önkormányzatok esetleges változtatási szándékai ellen jogi védelmet építenének be a jogszabályba. A törvényjavaslat szerint az egyéb szakképzettséggel rendelkező háziorvosokkal, kérésük alapján az egészségbiztosító a jövőben köteles finanszírozási szerződést kötni, és ugyanolyan jogosítványokat kapnának, mint egy szakellátó – mondta Zombor Gábor az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) ülésén.

Az alapellátásban dolgozó orvosok számára mentességet javasolnak az iparűzési adó alól. Az államtitkár jelezte azonban azt is, hogy ebben a legnehezebb előrelépni, mert a gazdasági tárca legfeljebb a helyi önkormányzatokra bízná, adómentességet adnak-e. Kitért arra is, hogy a korábbinál hatékonyabb ösztönző rendszert kell kialakítani a finanszírozásban. Elképzeléseik szerint a háziorvosok beutalásai után évről évre számított költségből adódó megtakarítás egy részét visszakapnák fejlesztésekre, de csak ha az adott körzet egészségügyi mutatói nem romlanak “látványosan”. Ezt az elképzelést a járóbetegek szakellátására is szeretnék kiterjeszteni – említette az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik