Belföld

Cementgyári emlékházat építenek Lábatlanon

cementgyár (Array)
cementgyár (Array)

A Holcim szerint a Lábatlani Cementgyári Emlékház és Tudásközpont bemutatja az üzem történetét.

A Holcim Zrt., mint a Lábatlani Cementgyár utolsó működtetője emlékház építését kezdi meg a településen. Hétfőn helyezték el a 145 éves gyár múltját megőrző létesítmény alapkövét.

Richard Skene, a Holcim Észak-Duna Régió vezérigazgatója elmondta, a Lábatlani Cementgyári Emlékház és Tudásközpont bemutatja az üzem történetét, a gyártás folyamatait, valamint a gyárhoz generációkon át kötődő munkatársakat.

Az emlékház novemberben fogadhat először látogatókat. Az ipartörténeti kiállítás anyagát évek alatt gyűjtötték össze, egykori dolgozók, civilszervezetek járultak hozzá fotókkal, szerszámokkal, térképekkel. Az ország távoli településeiről is érkeztek korabeli filmek és tárgyi felajánlások.

A cementgyártási hagyományokat bemutató kiállítás mellett külön teremben kap helyet egy helyi néprajzi gyűjtemény. Az emlékház nemcsak kiállítóhelyként, hanem közösségi térként is működtethető, egyesületi gyűlések vagy előadások megtartására is alkalmas.

Az épület kétszázötven négyzetméter hasznos alapterülettel rendelkezik. Felépítésének és kialakításának 66 millió forintos költségét a Holcim jogutódja vállalta, a létesítményt üzemeltetésre majd a lábatlani önkormányzatnak adják át, és a település viseli a működtetés további költségeit.

A Holcim Hungária Zrt. 2013 októberében kezdte meg a húsz hektáron elterülő Lábatlani Cementgyár bontását. A vállalat eredetileg 2010-re tervezte a gyár bezárását, majd az üzem működését csaknem félmilliárd forintos környezetvédelmi beruházással három évvel sikerült meghosszabbítani.

A Holcim Zrt. korábban a lábatlani gyár kiváltására 350 millió euró értékű beruházással Európa legkorszerűbb cementgyárát tervezte felépíteni a Nyergesújfalui Ipari Parkban, de az építés a pénzügyi és építőipari válság miatt nem kezdődött meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik