Gazdaság

Gyárfoglalás Miskolcon: nem indul újra a termelés

A svájci érdekeltségű Holcim továbbra is jogszerűtlennek és elfogadhatatlannak tartja, hogy a Magyar Cement (MC) Kft. erőfölénnyel elfoglalta a hejőcsabai cementgyárat, az MC hivatkozásával ellentétben sem a Holcim, sem az általa megbízott biztonsági szolgálat nem ismerte el a gyárfoglalás jogszerűségét - tájékoztatta a Holcim kommunikációs cége az MTI-t hétfőn.

A Miskolci Járásbíróság 2014. február 11-i végzésében elutasította a Magyar Cement ingatlan kiürítése iránti kérelmét, és végzésében a miskolci jegyző sem minősítette jogszerűnek a gyárfoglalást, “határozatában azt mondta ki, hogy a birtokvita elbírálása a bíróság hatáskörébe tartozik”.

A Holcim minden, de kizárólag csak törvényes eszközt megragad arra, hogy érvényt szerezzen a bíróság végzésének, és “légből kapottnak” tartja azt, hogy az MC a közeljövőben újraindítja a termelést a hejőcsabai gyárban. Mint írták: “a Magyar Cement Kft. hivatkozásával ellentétben sem 2013. novemberében, sem máskor nem született olyan bírósági határozat, amely feljogosítaná a Magyar Cement Kft.-t az ingatlanok birtokba vételére, az erre irányuló kérelmeket a bíróság minden esetben visszautasította.

Az MTI április 11-én, az MC közleménye alapján adott hírt arról, hogy Miskolc jegyzője elutasította azt a birtokvédelmi kérelmet, amelyet a Holcim a hejőcsabai cementgyár területére nyújtott be, az MC a határozat értelmében április 7-én “törvényesen vette birtokba az üzemet, és a gyártás mielőbbi újraindításán dolgoznak.”

A Miskolc hejőcsabai városrészében lévő cementgyárban 2011-ben állt le a termelés. A két társaság idestova húsz éve pereskedik egymással. A vita alapvetően arról folyt, hogy a gyár területére a Holcim által telepített gépek, berendezések alkotórészei vagy csak tartozékai a területnek, mivel a földtulajdon az alperes MC Kft.-é, amely szerint a Holcim jogcím nélkül tartózkodott a gyárban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik