Belföld

Csütörtökig lehet jelentkezni a szemétszedésre

Eddig 85 ezren regisztráltak a TeSzedd akcióra, de a szervezők szerint az idén is lesz annyi önkéntes, mint a múlt években.

 Már több mint 85 ezren jelentkeztek a “TeSzedd!” elnevezésű, az idén május 15-17. között sorra kerülő országos szemétgyűjtési akcióra – közölte az akció projektvezetője vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában.

Móni István elmondta, hogy a múlt évben 116 ezren regisztráltak és csaknem 200 ezren vettek részt a szemétgyűjtésben, s ezzel a létszámmal a “TeSzedd!” Európa legnagyobb önkéntes hulladékszedési programjává vált.

A szemétgyűjtésre május 7-ig lehet jelentkezni; a tapasztalatok szerint az utolsó napokban ugrik meg az aktivisták száma – tette hozzá.

Mint elmondta: az országban 1500 helyen várják azokat, akik tisztábbá kívánják tenni a környezetüket. Az összeszedett szemét elszállításáról a szervezők gondoskodnak.

A projektvezetó arról is szólt, hogy az akció a háztartási hulladék eltávolítását célozza, vagyis az építési törmelék, illetve a veszélyes hulladék összeszedése nem az önkéntesek feladata.

A tapasztalatok szerint a legaktívabbak az iskolások. Ennek annál is inkább örülnek, mert a program egyik legfőbb célja a gyermekek tudatformálása. Ugyanis ha gyermekkorban megszokják a környezet védelmét, felnőtté válásuk után is környezettudatos módon élnek majd – vélekedett a Móni István.

A diákoknak a kötelező önkéntességbe is beszámít. A TeSzedd! programmal összesen 5 órányi közösségi szolgálatot lehet teljesíteni. Ebből 1 óra a felkészítésen, 3 óra a szemétgyűjtésben és 1 óra az akció utáni értékelésen való részvétel. Ezen kívül lehetőség van előzetesen – legfeljebb 3 órában – részt venni a szemetes helyek felkutatásában, azaz a TeSzedd! helyszínének kiválasztásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik