Belföld

Távoltartja magát Putyin farkasaitól az orosz túlélés magyar mestere

Éjszakai Farkasok (éjszakai farkasok,)
Éjszakai Farkasok (éjszakai farkasok,)

Támcsu Tibor az orosz különleges erők túlélési módszereit oktatja, de állítja, nincs köze az Éjszakai Farkasok motorosbandához. Korábbi cikkek arról szóltak, hogy a licenszt a Putyinhoz közelálló banda holdingja adja ki, ezen keresztül jelen vannak Európa több országában, nálunk is.

„Persze tudok a „farkasokról”, de a programjaikról már nem, és bár van robogóm, nem tartozom a motorosbanda tagjai közé” – mondta a Hvg.hu-nak Támcsu Tibor, akiről a Vlagyimir Putyinhoz közel álló Éjszakai Farkasok motorosbanda miatt cikkeztek a magyar lapok a napokban. Ugyanis a Farkasokhoz kapcsolódik egy holding, ami széleskörű biztonsági feladatokat lát el pénzért, de különböző harci tréningeket is tartanak. Az egyik ilyen a specpodgotovka nevű túlélési rendszer, amit az orosz különleges alakulatoknak fejlesztettek ki, és Támcsu is elvégezte és oktatja Magyarországon.

Emiatt említődött meg az eredetileg az Átlátszó Oktatáson megjelent cikkben is, de tagadja, hogy harcba menne az oroszokkal vagy köze lenne az Éjszakai Farkasokhoz. Hogy ezt hangsúlyozzák, a magyarországi képzés nevét is Central Wolkra változtatták. Támcsu elmondta a lapnak, azért jó a specpodgotovka, mert kiváló túlélési rendszer, mindemellett nem kell fizetnie a moszkvai központnak a licenszért és teljes szabadságot élvez a rendszer hazai képviselőjeként.

Úton az Éjszakai Farkasok

Hozzátette, a rendőröknek is tartott bemutatókért sem a Közszolgálati Egyetemtől, sem a bűnmegelőzési tanácstól, sem pedig a BRFK-tól nem kapott pénzt. Egy szponzot segíti őket, arról viszont nem nyiltkozott, milyen cég ez. Csak annyi derült ki, hogy az ügyvezetője nem akar a nyilvánosság elé lépni, nehogy valamelyik politikai oldalhoz kössék.

„A mintegy hetven tanuló között vannak rendőrök, vámosok és katonák, de civilek is. Az utóbbiak havidíjat fizetnek, a többieknek ingyenesek az edzések, amelyek egyébként mindenki számára nyitottak” – mondta el Támcsu a Hvg.hu-nak. Ők semmilyen ideológia vagy politika mellett nem állnak, a Farkasokat vezető Alexszander Zaldasztanovék krími akcióiról (az első fegyveres alakulatként nyomultak be anno a félszigetre) is csak annyit mondott: “ha ők úgy érzik, fel kell vállalniuk az orosz érdekeket, az az ő dolguk, ahhoz nekem semmi közöm. Nekem a sport része a fontos, a túlélési technikák továbbadása, akár hivatásosoknak, akár civileknek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik