Belföld

Kápó: Cigányozni nem rasszizmus

kápó (kápó)
kápó (kápó)

Ő a Fradi-ultrák egyik vezetője: a kápó a kerítésről. A kápó, akit kitiltott Kubatov Gábor. A kápó, aki a többi green monsterrel a stadionon kívül tart hatezer, a vénaszkenner ellen (is) tiltakozó bojkottálót. Nagyinterjú Hamberger Ádámmal.

 • Induljunk onnan: akkor most kápó vagy Kápó?
 • Folytassuk úgy: hogy néz ki? Száznegyven kilós tesztoszteronbomba?
 • Mit tenne, ha egy sötét utcán szembejönne vele Kubatov Gábor? Vajon védelemre szorul a Fradi-elnök? “Haha.”
 • Azt mondja, ha ő zsidózna, mindenki zsidózna.
 • A megmolinózott Csatáry “kicsit hasonló” az ultrákhoz. Miért is?
 • Mit gondol Adolfról?
 • Vajon hátat fordított az izraeli himnuszra?
 • Harcolt az utcán Gyurcsány ellen?
 • Állítja, cigányozni, buzizni, faszszopózni lehet a stadionokban. És mi a helyzet a “buzi Hamberger!” molinóval?
 • Kivinné kisfiát a meccsre?
 • Tárgyal az újpesti ultrákkal?
 • Miért tiltották ki a Fradi-stadionból?
 • Tényleg ráállt a titkosszolgálat?
 • Meddig van kitartás? Pont a végsőkig.
 • Az ultrák kattantak?
 • Mit mondana Springer? Miklós? Franzstadt!

 

Kápónak választják az embert vagy kiverekszi magának a megtiszteltetést?

Kialakul. Amolyan underground mozgalom ez a szurkolói élet, van egy rangsor, ami nincs kimondva, de azért mindenki érzi, hol a helye. Nincs konkrét választás, és olyan sincs, hogy felállok, hogy én akarok lenni a kápó. Többen javasoltak, így kerültem fel a kerítésre.

Föl a kerítésre? Ez a szakkifejezés?

Igen.

A kápó a Fradiban rang vagy becenév?

Rang! A jelentése szurkolói nyelven előénekes. Olasz szó.

Akkor is engedelmeskednek önnek a zöld ultrák, ha nem a stadionban vezényel?

Persze.

Őszintén szólva egy száznegyven kilós tesztoszteronbombát vártam erre az interjúra, ön viszont ugyan határozottan sportos, de átlagos méretű fiatalember. Hogyan sikerült mégis kerítésre kerülnie?

A fellépés a lényeg. És persze azért a sport híve vagyok: járok testépíteni és thaiboxolok a Fradiboksz Fight Clubban.

Utcai harcosok?

Sportegyesület, amit a Ferencváros szurkolói hoztak létre fradistáknak. Boksz, thaibox, valamint MMA jellegű edzéseink vannak, hobbisportolók és versenyzők is járnak le hozzánk.

Mi az a forradás a kezén?

Elütöttem.

Elütötte?

Edzésen szerencsétlenül talált el egy ütés, egyszerű sportsérülés.

Milyen képesség kell a kápósághoz? Jó duma, keménység?

Igen, igen. Karakánság, karizmatikus fellépés. Olyan személy, akivel… 

 

 

…képes azonosulni a tábor. Ki kell tudni alakítani a tekintélyt. Az a legfontosabb, hogy szívből csinálja az ember. A tábort amúgy szurkolói csoportok irányítják, tehát nem a kápó egyedül, az előénekes igazából az ő kivetülésük a kerítésen.

Civilben mivel foglalkozik?

Hogy mit dolgozok, az lényegtelen ebből a szempontból, teljesen átlagos munkám van. Huszonhat éves leszek idén. Az ELTE-re jártam politikatudományra. 2006-ban, amikor volt az a bizonyos őszödi beszéd, az utcai események, és az egész ország politizált, forrongott, úgy éreztem, van jövő a politika világában.

Részt vett a 2006 őszi utcai harcokban?

Erről most nem szeretnék beszélni.

Politikusnak készült?

Nem kimondottan. Úgy éreztem, ha kitanulja az ember, tud javítani az ország helyzetén, de aztán már nem láttam benne potenciált, más dolgok kerültek előtérbe az életemben, ezért hagytam a politikai vonalat.

A kápóság, az ultraság kicsit olyan, mint egy pártot működtetni, nem?

Nem egészen, de lehet hasonlítani hozzá.

Van kapcsolatuk a politikával?

Nem irányít minket egyetlen párt sem.

Mondják, a Jobbik erős befolyással bír önökre, s a Kubatov elleni lázadás is azt a célt szolgálja, hogy Vonáék hervasszák a babért, amit a Fidesz kapna a futballszimpatizánsoktól a fociba ölt közpénzért cserébe.

Mondom, nem igaz, hogy befolyása lenne ránk a Jobbiknak. És más egyéb pártnak sem. Persze nyilván a Jobbikban is, mint minden parlamenti pártban, vannak fradisták.

Kápóként ön bent ült a Kubatov Gáborral a három és fél éven keresztül, több fordulóban, a klub és a zöld ultrák között zajló, végül zsákutcába futó tárgyalásokon.

Az összesen!

Azon vesztek össze, hogy az új stadionba vénaszkenneres azonosítás után léphetnek be a szurkolók. Emiatt az ultrák bojkottálják a mérkőzéseket, még a két héttel ezelőtti derbit, a Fradi-Újpestet is a Népligetből, egy kivetítőn nézték végig. Ki a hibás?

Egyértelműen Kubatov Gábor. Ennyi bizalmat ferencvárosi elnök nem kapott a szurkolóktól.

Mármint az ultráktól.

Tőlünk, persze. Három éven keresztül jó volt a viszony, úgymond egy húron pendültünk vele, ám egyszer csak száznyolcvan fokos fordulatot csinált, többek között a vénaszkennerrel.

Kubatov azt mondja, három és fél éves győzködés után be kellett látnia, az ultrák nem értenek a szép szóból, nem hajlandóak normálisan szurkolni. Márpedig, ha Magyarország nem tünteti el stadionjaiból a rasszizmust, a rendbontást, akkor az UEFA-tól sorra kapjuk a pénzbüntetéseket, aztán jönnek a zárt kapus meccsek, majd az eltiltás a nemzetközi mérkőzésektől. Mindez azért cserébe, hogy az ultrák felhőtlenül szórakozzanak. Megérné?

Szerintem sem kell a stadionban rasszista megjegyzéseket tenni, de a túlzott leszabályozással sem értünk egyet. Szerettünk volna Gáborral együtt találni megoldást a helyzetre.

Amíg bejártak az ultrák, elég gyakran láttunk, hallottuk rasszista megjegyzéseket a tábortól.

Amióta fenn vagyok a kerítésen, egyszer sem kezdtem el például olyan dalt, amiben zsidózás van.

Az „indul a vonat Auschwitzba” még ön előtt történt?

Igen.

Arról mit gondol?

Nem foglalkozom vele.

Szellemes nóta vagy gazemberség?

Ha azt gondolnám, hogy a zsidózásnak ott a helye a lelátón, akkor lenne zsidózás a lelátón. Ha én elkezdenék zsidózni, mindenki zsidózna, mert követik a szavamat. Nem egyszer fordult elő például MTK-meccsen, hogy páran elkezdtek zsidózni, máskor meg huhogni, én pedig belemondtam a megafonba, hogy tessék ezt abbahagyni, és elkezdtem a hajrá Fradit. Mi irányítjuk ezt az egészet, amennyire csak tudunk, kontrollal vagyunk a szurkolói közegre. Egyébként persze mindenki azt gondol, amit akar, de nem biztos, hogy azt egy mérkőzésen kell hangoztatni.

Fradi-meccseken látni egy kefebajszú, oldalra fésült hajú férfit Fradi-mezben, hátán a felirat: Adolf. Róla mi a véleménye?

Szíve joga, hogy néz ki. Ha egyszer úgy érzi jól magát. Egyébként a családjával együtt jár, illetve járt meccsre.

A cigányozás, a buzizás, a kurvanyázás, a mocskos lilák, a lila majmok, a lila kurva, a faszszopó Újpest az ön kápósága idején is megafonból ment a lelátóról, olykor huhogásba is belefutottak az ultrák. Ezek beleférnek?

Ez mind más, mint a zsidózás. Én egyszer sem buzdítottam huhogásra a tábort, de azt azért megjegyzem: nem azért huhog valaki, mert rasszista, hanem mert a színes bőrű játékosokat ezzel lehet zrikálni.

Szimpla zrika kvázi lemajmozni egy embert?

Lehet, hogy az én ingerküszöböm túl magas, de nem érdekel a huhogás, csak a szurkolás.

Nem érdekli?

Hát mi az első reakció, ha például egy színes bőrű Újpest-játékos felrúg egy fradistát?! Az ember mindig azzal bántja a másikat, amiről tudja, hogy…

 

…a legjobban fáj neki. Ha én érzékeny vagyok arra, hogy, mit tudom én, alacsony vagyok, akkor nyilván azzal jön nekem, hogy „mi van, törpe?!”. Ilyenek az emberek!Egész egyszerűen benne van a lelátókultúrában az is, hogy esetenként…

…lecigányozom, lebuzizom, lefaszszopózom az ellenfelemet, és ha úgy alakul, szidom az anyját.

Az imént azt mondta, a rasszizmus ön szerint sem való stadionba, most meg azt, belefér a cigányozás. Hogy van ez?

Úgy, hogy amikor újpesti cigányokat kiabálnak a fradisták és fradista cigányokat az újpestiek, az nem azért van, mert rasszisták.

Hanem miért?

Így alakult ki. Ilyen a szokás. Lecigányozni szitokszó. Cigányozunk, de közben nem a cigányokról beszélünk, nem különböztetünk meg senkit a származása miatt.

Az UEFA-nál, a FIFA-nál, az MLSZ-nél, Kubatov Gábornál, sőt még a nyelvészeknél is rasszizmusnak számít a cigányozás.

Álszentek! Az utcán sétálva vagy akár a tévében több káromkodást hall az ember, mint egy meccsen. Az internetről nem is beszélve.

Van gyereke?

Nincsen.

És majd ha lesz, kiviszi őt az Üllői útra?

Ha ezért nem vinném, ki kéne köttetnem otthon a tévét és az internetet. És az utcára se engedném le, de még óvodába, iskolába se, hogy ne halljon kurva anyázást. Bezárnám a szobájába egyedül! Az lenne a megoldás, nem?! Álszentség! A lelátó sehol nincs ahhoz képest, ami megy kint a világban. Amikor, mondjuk, egy tizenkét éves kislány tangás képet tesz fel magáról a Facebookra, meg azt nézi a realityben, ahogy a szereplők hullarészegen szexelnek, nem hinném, hogy az zavarná meg, ha azt hallja a meccsen, hogy faszszopó Újpest.

Azzal ön is az Éden Hotel lakója lesz, ha faszszopót vezényel a kerítésről, nem?

Nem gondolnám. Inkább azt kéne észrevenniük az embereknek, hogy az ultrák minden évben gyűjtenek a gyerekkórházaknak, ételt osztunk a hajléktalanoknak, rászoruló családokat viszünk nyaralni, és a bokszklubunkban fillérekért biztosítunk sportolási lehetőséget mindenkinek. Rengeteg pozitív kezdeményezésünk van. Eleve az, hogy sportolunk! És az is, hogy mérkőzéseken nem fogyasztunk alkoholt, kampányunk is van rá, velem az utóbbi tíz évben kétszer fordult elő, hogy ittam labdarúgó-mérkőzésen. Mi így neveljük az embereket!

2012 augusztusában játszották Budapesten a Magyarország-Izrael barátságos mérkőzést, melyen az ultrák egy csoportja a vendég himnusz hallatán hátat fordított, mocskos zsidózott és egyéb antiszemita rigmusokat skandált a kilencven perc alatt többször is. Büntetésül a következő meccset, a magyar-román világbajnoki selejtezőt zárt kapuk mögött kellett lejátszania a válogatottunknak, plusz a szövetségnek negyvenezer svájci frankot kellett fizetnie.

Emlékszem.

Kint volt a stadionban?

Nem nagyon járok válogatott meccsre, de azon épp kint voltam.

Ön is hátat fordított?

Leültem oldalra, ennyi volt. Amúgy pont a román meccs előtt rendezni egy barátságosat Izrael ellen! Véleményem szerint nem volt jó döntés.

Miért?

Mert mindenki tudja, milyen érzelmek vannak Magyarországon.

Milyenek?

Hevesek. Egyébként, amikor kiutaztunk Bukarestbe, a román-magyaron negyvenezer román fütyült és szitkozódott a magyar himnusz alatt, és érdekes módon, azért nem járt pályabezárás.

Pályabezárás a 2013. augusztusi Fradi-MTK-meccsen a táborban kifeszített, Csatáry-molinó miatt sem volt. Viszont kiakadt rajta a Ferencváros vezetése, s jelentős részben ez vezetett az ultrákkal való szakításhoz.

Ma sem értem, mi kivetnivaló volt abban, hogy a Ferencváros tábora megemlékezett egy olyan emberről, akiről úgy gondolta, hogy említésre méltó.

Csatáry László 1944-ben pár hétig a kassai gettó parancsnoka volt, irányítása alatt tizenötezer embert deportáltak Auschwitzba. A háború után nevet változtatott, Kanadában telepedett le; távollétében, 1948-ban Csehszlovákiában háborús bűnök miatt halálra ítélték. Amikor 1997 augusztusában kiderült valódi személyazonossága, a nemzetiszocialistákkal való kapcsolata elhallgatása miatt megfosztották kanadai állampolgárságától. Az ő haláláról emlékeztek meg a Fradi ultrái, s mit ad isten, pont az MTK elleni métán. Mit nem ért ön a felháborodáson?

Azt szokták mondani, hogy a történelmet a győztesek írják. Egyébként a halálát követő hazai meccs pont az MTK volt, ha a Pápával játszunk, akkor a Pápa ellen kerül ki.

Azzal, hogy a történelmet a győztesek írják, arra utal, hogy Csatáry ártatlan? De hát bizonyítékok támasztják alá, bírósági ítélet mondja ki, hogy háborús bűnös.

Hogy ő most mit csinált, mit nem, nekem nem tisztem megítélni, nem is akarok ezzel foglalkozni.

Ön részt vett a molinó megszervezésében?

Az egészet a Ferencváros tábora csinálta. Ők is emelték föl.

Köztük ön?

Én nem emeltem fel semmit, mint már említettem, én a kerítésen állok.

Az imént beszéltük, hogy az ultrák azt teszik, amit ön mond.

Én annyit tettem, hogy ott a mérkőzésen felolvastam, mi látható a molinón, és az egész tábor vastapssal nyugtázta ezt a kiírást.

Borzongató volt.

Egyébként a Ferencváros akkori vezetőségének, ha nem is magának Kubatov Gábornak, hanem az erre kirendelt személynek előre bejelentettük és bemutattuk a kiírást. Más kérdés, hogy ő tisztában volt-e vele, ki az a Csatáry László.

Ki az a ferencvárosi vezető?

Nem szeretnék megnevezni senkit.

Így nem ér.

Azoknak a személyeknek, akiknek mindig meg szoktuk mutatni a feliratokat. Nem vagyok az a megnevezős fajta.

Ködösíthetünk, „álszenteskedhetünk”, de mindketten tudjuk, hogy nettó provokáció volt kimolinózni a vészkorszak gyilkosait szimbolizáló Csatáry nevét. Hogy önt idézzem: „Az ember mindig azzal bántja a másikat, amiről tudja, hogy a legjobban fáj neki.”

Nevezhetjük provokációnak is, ha nagyon akarjuk… Mégis azt mondom, annak a molinónak semmi köze a zsidóság zrikálásához, pláne nem az MTK-hoz.

Hanem mihez van köze?

Ahhoz, hogy Csatáryt is üldözték, idős korára elítélték olyan dolgokért, ami vagy megtörtént, vagy nem. Ez kicsit hasonló a szurkolók kriminalizálásához: velünk is az van, hogy az ember vagy csinál valamit, vagy nem, lehet, esetleg közülünk az ikszipszilon csinált valamit, és miatta megbélyegeztek mindannyiunkat. Egyébként meg, ha úgy vesszük, egy politikusnak sincs semmi keresnivalója a labdarúgásban, mégis egy politikus a Ferencváros elnöke. Ilyen erővel miért ne kerülhetne ki a lelátóra egy Csatáry-molinó?

Hogy jön ez ide?

Úgy, hogy anno 2006-2007-ben is volt politika a lelátón, szólt a „Gyurcsány takarodj!”, de azzal érdekes módon egyik jobboldali pártnak sem volt baja. Aztán hogy most a Fidesz van hatalmon, és adott esetben az ő intézkedéseit kritizálják a szurkolók, furcsa módon rögtön probléma, hogy a politika jelen van a lelátón.

Nem egy „takarodj!” verte le a biztosítékot, hanem a megemlékezés a háborús bűnösről.

Szerintem akkor is úgy helyes, hogy mindenki…

 

…azt ír ki, amit jónak gondol! Volt már olyan kiírás az újpesti stadionban, hogy „buzi Hamberger”, az sem érdekelt. Elviseltem, mert toleráns ember vagyok. Ha valaki azt gondolja rólam, hogy dögöljek meg, szíve joga.

A stadionban bármi mondható?

Tőlem bármi. A szabad véleménynyilvánítás híve vagyok. A lelátói közösség a lelátón tud üzenni a külvilág felé: rigmusokon keresztül és molinó által, ez az ő szócsöve. A közösség miért ne fejezhetne ki bármilyen véleményt?

Mert létezik jó ízlés. És ott a többi Fradi-szurkoló, közülük sokakat sértenek az ilyen molinók, a cigányozások, a buzizások, meg a többi. Ott vannak továbbá a tévénéző tíz- és százezrek, akik szintén nem ezt várják egy meccstől.

A Csatáry-molinó nem ott lett felemelve, ahol a többi ferencvárosi ül, hanem ott, ahol mi. Szabad országban, szabad elvek mellett az a normális, hogy bárkinek bármi lehet a véleménye, és azt szabadon elmondja. Ilyen téren liberális gondolkodásúnak vallom magam.

Sajátosan értelmezi a liberalizmust. A szabadság addig terjed…

…Míg más jogát nem sértem. Tudom. De mit korlátozok, mondjuk, a faszszopó Újpesttel?! Ha nem tetszik, ők meg mondják azt, hogy faszszopó Fradi!

Csatárynál tartottunk, de ideje elereszteni. Az „Orbán takarodj!” elfér a lelátón?

Hát, ha egyszer ez az emberek véleménye, miért ne?

A „Kubatov takarodj!” belefér?

Az? Hát persze! A tábornak szíve joga véleményt formálni a saját elnökéről.

Ő hozza a pénzt, ő intézte az új stadiont.

A stadion az adófizetők pénzéből épült, többek közt az enyémből és más fradistákéból is.

Amit a politikusok osztanak újra.

Kellenek a stadionok, csak az a baj, hogy a politikusok azt hiszik, ha építettek egyet, akkor azt is megmondhatják, hogy mit kiabáljon ott a szurkoló, sőt továbbmennék, ők mondhatják meg, ki a szurkoló és ki nem. Pedig az, hogy mit kiabálunk, százéves történet.

Minarik Edéék egész mást kiabáltak, mint önök. Sőt 1990 előtt is tök más volt a lelátói kultúra, még az Üllői úti B-középé is, mint a mai ultráké. Az önök karcos szokásai legföljebb bő húszévesek.

A nagy öregektől nem ezt hallottuk. A rendszerváltás után sokkal durvább balhék voltak a lelátókon, mint ma, emlékszem, például Diósgyőrben cigányhalál feliratú molinót feszítettek ki, de érdekes módon akkor nem ez volt a főprobléma.

Akkor is probléma volt, csak a politika és a sportvezetés nem mert hozzányúlni, és az UEFA sem volt olyan szigorú, mint manapság. Amúgy mit szól a Fradi labdarúgóinak rasszizmus- és gyűlöletellenes kampányához?

Nincs vele bajom.

Önök állnak a célkeresztjében, nem?

Ne keverjük a rasszizmust a fanatizmussal! Mi nem rasszisták vagyunk, hanem fanatikusak.

Más klubok ultráival van kapcsolatuk?

Persze.

Pedig a stadionban cigányozzák, buzizzák egymást.

Ezzel együtt leülünk még az újpestiekkel is beszélgetni.

Azért nem voltak lila ultrák sem a Fradi-Újpesten, mert ledumálták a közös bojkottot?

Azért nem voltak, mert ők így döntöttek. Persze volt előtte egyeztetés. Ma Magyarországon egyetlen csapat ultrái sem járnak meccsre, hangulattalanok is a mérkőzések.

A Fradi-Újpesten remek hangulat uralkodott, húszezer néző, a B-közép is kis híján megtelt.

Valószínűleg más a véleményünk a hangulatról.

Meglehet.

Az magának hangulat volt?

Ott se volt.

Visszanéztem a közvetítést, és olyan emberek véleményét is meghallgattuk, akik bent voltak. Na, ha eljutunk odáig, hogy a kinti hat-hétezer ember is bent lesz a stadionban, akkor meglátja majd, mi az a hangulat!

Hogy bejussanak, el kell fogadják a vénaszkennert.

Soha!

Valójában mi azzal a baj? De komolyan.

A jéghegy csúcsa. Értelmetlen. Mire jó? Egyetlen valós érvet sem hallottam még mellette.

„Az ultrák balhézni szeretnek, felelősséget viszont nem akarnak vállalni a tetteikért, ha van vénaszkenner, nincs esélyük kijátszani a biztonsági rendszert.” Kubatov szerint ezért van.

A háromszáz darab HD-kamerát, ami ellen egyszer sem emeltünk szót, na, azt sem lehet kijátszani. Megjegyzem, én nem úgy hallottam, hogy tényleg olyan kijátszhatatlan.

Kubatov Gábor állítja, aki balhézni akar, a fejére kapucnit húz, a szája elé sálat, és nincs az a kamera, ami beazonosítaná.

Kubatov azt is mondta, hogy a kameráival például azt is le tudja olvasni, milyen üzenetet írok a telefonomon.

A beazonosításhoz tudni kell, ki lépett be, különösen, ha jogi eljárásba torkollik egy balhé.

Ezek szerint, ha bemegyek a vénaszkenneren, aztán felhúzom a kapucnit, a sálat, simán balhézhatok?

Az ön szektorába becsekkoló pár ezer szurkolóból már kikamerázható a tettes.

Akkor is kikamerázható vagyok, ha nem szkennerezve, hanem egyszerű szurkolói kártyával megyek be.

Már ha a saját szurkolói kártyáját használja, s nem kéri kölcsön valaki másét. Vénát viszont nem tud kölcsönkapni.

Ez szőrszálhasogatás. Mi a mai napig hallunk olyat, hogy valaki még a szkennert is ki tudja kerülni.

Tán pont a vénaszkenner miatti bojkott a szőrszálhasogatás. Az ultrák állítólag attól tartanak, hogy Kubatovék, az állam, a hatalom visszaél a „beszkennelt vénákkal”. Hadd kérdem: önnek van okostelefonja?

Van.

Bankkártyája?

Van.

E-mail címe?

Persze.

Akkor, ha akar, mindent tud önről a „hatalom”. A csuklója érrajzolata nem oszt, nem szoroz.

Áh, én ezen nem aggódom, hiszen szurkoló nálam…

 

…jobban talán nincs előtérben. A rendőrség még azt is tudja, hogy most itt ülök. Nincs rejtegetnivalóm, nem félek a vénaszkennertől, egész egyszerűen nem értek vele egyet, és elfogadhatatlannak tartom.

Hát akkor? Mi történne, ha elfogadnák a vénaszkennert?

Nyilván jönne a következő értelmetlen szabály!

Ugyan!

Tíz éve ön is kinevet, ha azt mondom, hogy 2015-ben ahhoz, hogy meccsre menjen, meg kell adja az összes személyes adatát, szurkolói kártyát kell csináltasson, és a végén még a tenyerét is leolvassák, sőt, ha idegenbe szeretne utazni, megszabják önnek, hogyan teheti. Ma meg itt tartunk! A világon sehol másutt nincs vénaszkenner!

 

Az épp nincs. De például a Den Haagnál három fotó készül a szurkolói kártyához, egy jobbról, egy balról, egy szemből, mint a bűnözőknél. Az jobb?

Sok helyen pedig odamegy az ember, kér egy jegyet a kasszában, és besétál a meccsre. Mi csak szurkolni szeretnénk a csapatnak úgy, ahogy eddig.

Kubatov meg azt szeretné, ha nem pont úgy szurkolnának, ahogy eddig.

Én is azt mondom, hogy aki olyat csinál a stadionban, ami nem odavaló, bedobál, befut, mert balhézni akar, verekszik, horogkeresztes zászlót lenget, azt igenis tiltsák ki! Mi sem anarchiát akarunk!

Kevés.

És akkor mi lesz, ha mindannyian beszkennelünk, aztán Kubatov gondol egyet, és valami ürüggyel kitilt közülünk százötven embert?!

Nem kell olyat tenni, amiért kitilthat.

Kitalál valamit, hiszen ma is önkényesen döntenek emberek kitiltásáról.

Összesen tizenöt szurkolót tiltott ki a Fradi.

Köztük engem, 2016 nyaráig, mondván, megkárosítottam a Ferencvárost, ugyanis körülbelül tíz meccsen nem volt regisztrált jegyvásárlás a nevemre.

Belógott?

Dehogy lógtam. Tiszteletjegyet kaptam. Van barátom az utánpótlásban, és van barátom olyan cégnél, ami támogatja a Ferencvárost, tonnaszám kapják a belépőket.

Ha annyira szereti a Ferencvárost, akár meg is vásárolhatta volna a jegyeket.

Vissza lehet nézni, hogy 2006 óta minden szezonra volt bérletem. De ha ez a gond, üzentem is Kubatovnak, mondja, mennyit fizessek, és intézem.

Mit gondol ön azokról az ultrákról, akik a bojkottfelhívás ellenére bemennek a stadionba?

Ők nem ultrák, csupán nézők. Szívük joga bemenni.

Kubatov Gábor azt állítja, önök a kapuknál vegzálják a meccsre igyekvőket, sőt pár „áruló” ultrát megkerestek, összevertek.

Nem hallottam ilyenről. Arról viszont van információm, hogy néhány társam lakására, munkahelyére ellátogattak a klub alkalmazottai.

Mit csináltak velük?

Ugyanazt a vegzálást, amiről Kubatov Gábor beszél.

Igaz, hogy a Fradi biztonsági alkalmazottai között sok az átállt ultra?

Vannak köztük egykori szurkolók.

Árulónak tartja őket?

Mondjuk úgy, hogy egyáltalán nem támogatom az ilyen átváltozást.

Ha összefutna egy sötét utcán Kubatovval, mi történne?

Biztos jót beszélgetnénk, szerintem minden problémánk megoldódna. Kommunikáció nélkül ugyanis nehézkes.

Pofozkodás?

Baráti beszélgetés lenne. Szerintem.

Mit gondol Szőke Feriről?

Mit kéne gondolnom?… Úgy tudom, a klub biztonsági szolgálatának egyik vezetője.

Ő védi Kubatov Gábort?

Nem tudom, ki védi Kubatov Gábort… A biztonsági szolgálat nyilván védi a klubelnököt.

Rászorul a védelemre Kubatov?

Haha… Miattunk biztos nem. Bennünk nincs olyan, hogy meg akarnánk őt támadni.

Alighanem csúnya bünti lenne belőle.

A saját utunkat járjuk, normális jogi keretek között szeretnénk bejutni a stadionba, és nem úgy, hogy megtámadjuk Kubatov Gábort, hiába próbálják sokan ezt a látszatot kelteni.

Szőkétől félnek?

Senkitől sem félünk.

A rendőrségtől és a szolgálatoktól tartanak?

A félelem relatív fogalom. Nem vagyunk puszipajtások a rendőrséggel: ha korrektek velünk, elismerjünk, ha inkorrektek, felemeljük a szavunkat.

Komolyan azt hiszik, hogy meg tudják buktatni Kubatovot?

Kubatov Gábor nem alappillére a Ferencvárosnak, a Ferencváros tábora annál inkább. Számunkra nem Kubatov a lényeg, hanem az, hogy bemehessünk szurkolni. Az viszont tény, hogy Kubatov nagyon rossz irányba viszi az egyesületet, és sárba tiporja a zöld-fehér hagyományokat.

Úgymint?

Látta az új Fradi-sast? Hogy néz az ki?

Fura. De az eddigi madár sem éppen egy ősi, lelkesítő darab.

És az a modernizált Fradi-induló, amire bevonulnak a csapatok?! Az milyen?

Tudtommal a régi Fradi-indulóra vonulnak be a csapatok.

Az nem a klasszikus, hanem valamivel gyorsabb, a hangszerelése is más. Pedig a Fradi mindig is arról volt híres, hogy ragaszkodik a hagyományaihoz.

Ön tisztában van a Ferencváros hagyományaival?

Igen.

Csináljunk egy gyorstesztet.

Én nem azért jöttem, hogy tesztelgessünk engem a fradizmusról.

Csak pár beugró kérdést. Mikor alapították a Ferencvárosi Torna Clubot?

Nem arról szeretnék beszélgetni, hogy mikor alakult a Fradi.

Hát csak tudja!

1899-ben. Májusban.

Korrekt. És a labdarúgó-szakosztály?

Az 1901-ben, decemberben.

A december stimmel, a helyes évszám 1900. Az első bajnoki arany mikor volt?

Hát… Talán a harmadik bajnokságot nyertük meg.

Ez is korrekt. 1903. Alapító elnök?

Springer Miklós!

Springer…?

…Miklós.

Ferenc.

Ferenc!

Miklós az unokája, aki Springer Ferenchez hasonlóan szintén ügyvéd volt, a városrész díszpolgára. És azt tudja, 1899-ben mi volt a városrész hivatalos neve?

Franzstadt!

Miért nem Ferencváros?

Mert főként németajkú polgárok lakták.

Így igaz. Németek és magyarok, melósok és kispolgárok.

Tudom.

Pezsgő multikulti, melyben nem mellesleg az alapítók és a labdarúgók egyharmada zsidó származású volt – hasonlóan az 1888-ban…

 

…alapított, általunk is emlegetett MTK Budapest Futball Clubhoz. S tán az sem lényegtelen, hogy a zöld-fehér színt tudatosan a piros-fehér-zöld trikolórból vették át Springerék. Ennél befogadóbbnak kevés egyesület…

 

 

… született a világon. Szívmelengető, európai magyar történet.

Hát erről beszélek! A hagyományok! És mit látunk ma? Volt, hogy narancssárga mezben futottak ki a fradista srácok a pályára!

A világ ma tán legjobb csapata, a Barcelona meg időnként rózsaszínt húz. A show a modern labdarúgás része.

Nekem ez akkor sem tetszik. Azért vannak a kluboknak színei, hogy abban szerepeljenek. Ez az egész többek között az UEFA hibája. Ma már csak a pénzről szól a futball, próbálják műanyaggá tenni, kiölni belőle az érzelmeket, pedig érzelmek nélkül meghal az egész.

A fél világ nézi a „műanyag” Barcelona, Real Madrid, Bayern München, Juventus és a többi zseniális csapat métáit. Ott is van érzelem, igaz, gyűlölet nélkül, a játékosok sporttársak, a szurkolók meccs után együtt söröznek, hazafelé a metrón eszükbe nem jut egymásnak ugrani. Szép.

Ez így nem igaz! Meg lehet nézni, hogy például a Dortmundnál hányszor fordul elő pályára beszaladás, símaszkban pirotechnikai eszközhasználat, utcai balhé, és miket énekelnek. Igenis van gyűlölet.

Ott miket énekelnek?

Ott is van szidalmazás, sőt… A labdarúgás szerintem nem csupán üzlet. Ha meg mégis az, pláne a nézőkről kéne szóljon, és hagyni kellene, hogy mindenki úgy viselkedjen a lelátón, ahogy jól érzi magát, s ne az iparág utasításai szerint.

Nem hinném, hogy Barcelonában, Madridban az „iparág” programozná a szurkolókat, de lépjünk tovább. Minek kéne történni, hogy a zöld ultrák visszatérjenek a lelátóra?

Elsősorban töröljék el a vénaszkennert.

Hallani, az ultrák egyelőre azzal is megelégednének, ha csupán az ő szektoruk lenne szkennermentes. De annak mi értelme, hogy pont a legbalhésabbakat mentesítsék? Ráadásul ön az előbb azt mondta, nem a vénaszkenner a baj, hanem amit jelképez. Ha az ultrákkal kivételt tesz Kubatov, akkor maradhat az értelmetlenség és a hatalmaskodás jelképének tartott vénaszkenner?

Valahogy el kell indulni. Ők is akarnak valamit, mi is akarunk valamit, nyilván köztes megoldás kell. Tárgyalni szeretnénk, de annak előfeltétele a vénaszkennermentes szektor.

Akkor szotyizhatnak még pár évig a ligetben. Meddig van önökben kitartás?

A végsőkig.

Pont a végsőkig?

Addig. Mi biztos nem fogjuk feladni.

Hogy bírják meccs nélkül? Hát mégiscsak az a lényeg, hogy lássuk Gerát, Bödét, Dibuszt, nem?

Mi nemcsak nézni akarjuk a játékosokat, hanem atmoszférát teremteni, telt házakat csinálni a csapatnak. Nem véletlenül vagyunk mi a tizenkettedik játékos.

Kintről nehéz tizenkettediknek lenni. Szomorú lesz, ha jövőre bajnokságot nyer a Fradi?

Miért lennék szomorú?

Mert az azt jelentené, hogy az ultrák nélkül is elérhető a cél.

Annyira kattantak azért nem vagyunk! Őrülten szeretjük a Ferencvárost, szorítunk a sikeréért. Megjegyzem, a fradisták közössége pont nem az a társaság, akit birka módjára lehet irányítani. Senkit nem terrorizálunk! Van egy út, amin mi járunk, és ezek az emberek, akik hasonlóan gondolkodnak, követnek bennünket.

Sosem kételkedik az igazában?

Ha kint álldogálnék huszadmagammal, azt mondanám, biztos mi vagyunk a lázadók, a rendszerellenes hülyék, de az Újpest alatt, ahogy mondtam is, hatezren voltunk a Népligetben! Hatezer ember gondolkodna rosszul?! Nem hiszem.

Attól, hogy valaki fanatikus, nem biztos, hogy igaza van.

Ezek az emberek hóban, fagyban ott voltak a csapat mellett! A Fehérvár elleni viharban például még Kubatov fiai voltunk. Csoportunk, az idén húszéves Green Monsters a kitiltás előtt az összes itthoni és idegenbeli meccsen jelen volt, beleértve a külföldieket is. Látom az embereket, hogy néznek ki, mióta nincs meccs!

Hogy néznek ki?

Ezreknek tényleg a Fradi az életük, egész héten a stadionba készültek, arra, hogy kiüvöltözzék magukat, igyanak esetleg pár piát, levezessék a feszültséget. Most viszont meg vannak kattanva, tiszta feszültek, mert elvették az életükből azt, ami állandóságot jelentett. Régen megvolt az a kilencven perc, ami a miénk, most meg nincs.

„Ha az ultrák tudomásul veszik a szabályokat, ha megtanulnak viselkedni, maradhatnak, mert nagy szükség van a buzdításra, de ha nem változnak, menniük kell.” Kubatov Gábor nyilatkozta ezt.

Amennyiben valóban így gondolja, szerintünk neki kell mennie, s nem nekünk. Mi eddig is itt voltunk, ezután is itt leszünk. Az ultrákat nem lehet csak úgy elküldeni, nélkülük nincs Ferencváros, és ők sincsenek a Ferencváros nélkül. Az ultráknak a lelátón a helyük, senki ne akarjon elüldözni vagy lecserélni minket, inkább próbáljunk megoldást találni a helyzetre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik